Tio nio cykelslingor ska locka turister till Kölleröds- och Önneköpstrakten. Fr v Eva Grip

Nya cykelslingor
ska aktivera bygden

Cykelslingorna stod klara redan förra sommaren och är ett samarbete mellan Hotspot Kölleröd, Östra Sallerups GIF, Friluftsfrämjandet och Långaröds Hurtbullar.
– Vi har tagit fram tio rundor som går genom ett vackert, varierat och rofyllt landskap i Hörby kommuns sydöstra delar. Det är en kul grej för folk som bor här ute, att få se nya delar av bygden på cykel, och det är även ett bra sätt för föreningarna att värva nya medlemmar, säger Eva Grip, projektledare för landsbygdsutvecklingsprojektet Hotspot Kölleröd.

Längden på slingorna varierar. Den kortaste är sju kilometer lång, den längsta 2,2 mil. Renässans, Olofs, Katrines favorit, Kannibalen och Muskelkraften är namnen på några av rundorna.
– Under sommaren kommer vi att inviga en slinga i maj, en i juni och en i juli. Först ut är Pickelhattakroken. Vi kallar det för Invigningsmotion, och invigningarna är en gemensamt sommaraktivitet med och för bygdens folk. Slingorna också ett sätt att förstärka områdets attraktivtetskraft och hålla kvar turisterna längre, fortsätter Eva Grip.
En folder med detaljerade kartor över slingornas sträckning och information om sevärdheter i området är på gång. Det finns även information om satsningen på Hotspot Kölleröds hemsida, www.hotspotkollerod.se.
Åsa Sandgren, som bor i Ellestorp, är en av många cykelentusiaster i Önneköpstrakten. Hon kommer att guida besökarna runt Pickelhattakroken på onsdag.
– Området blir mer lättillgängligt genom det här projetket och både vi som bor här ute och nyinflyttade får chansen att upptäcka vilken fantastisk natur och kultur som det finns i närområdet, säger Åsa Sandgren.

Namnet på slingan – Pickelhattakroken – kommer från den by som låg mellan Harphult och Ellestorp en gång i tiden. Alla som bodde där emigrerade till Amerika på grund av sin tro. Kvar på platsen finns rester av torp, jordkällare och brydestua.
Susanne Göransson, en av frisksportarna i Långaröds Hurtbullar, ser också fram emot sommarens cykelsatsning i hembygden.
– Det är det bästa som finns – att cykla, säger Susanne Göransson.

Fotnot: Så här ser sommarens program ut för Invigningsmotion: 21 maj, Pickelhattakroken. Samling på Ellestorp 2290 kl 18.30 18 juni, Kyrkan. Samling på torget Önneköp. 16 juli, Brydestuan, samling vid Kölleröds gamla skola.

Dagens fråga

Missar du ofta att äta frukost?

Loading ... Loading ...
×