Jimmie Åkesson och Niclas Nilsson (till höger) från Sverigedemokraterna kan räkna med en hel del återsända reklambrev till rikskansliet i Kristianstad. Men posten kommer inte att hämtas ut. foto: christoffer ekmark

Nättrend uppmanar till postkupp mot SD

Uppmaningen som delas på bland annat Facebook lyder: ”Dra ditt strå till stacken. Returnera rasismen. Ruinera SD 2014.” Måltavla är Sverigedemokraterna med kontor i Kristianstad.

Aktionen består i att returnera den utskickade reklamen från Sverigedemokraterna till kontoret i Kristianstad (adressen anges specifikt), utan vare sig porto eller avsändare.

”Enligt Postens regler ska ofrankerade brev utan avsändare betalas av ”brevets mottagare, samt administrationsavgiften som läggs ovanpå det uteblivna portot, för närvarande 10 kronor.”

Den matematiska formeln lyder att 2.088.156 hushåll (hälften av målgruppen) följer uppmaningen och därmed gör Sverigedemokraterna betalningsskyldiga med 35.498.652 kronor.
Uppmaningen har anammats av personer på Facebook, Twitter och Instagram.
Kristianstads Sverigedemokrater kan dock andas ut. Någon 35-miljonersfaktura kommer inte att dimpa ner i deras brevlåda.
– Det stämmer så till vida att om ett brev utan avsändare och frimärke skickas till en mottagare så får mottagaren betala porto och en administrativ avgift, säger Maria Ibsén, pressekreterare på Posten.

Men vad händer om mottagaren, i det här fallet Sverigedemokraterna, inte väljer att hämta ut breven?
– Då betraktas breven som obeställbara och skickas vidare till PTS (Post- & Telestyrelsen) i Kiruna. Det är den normala hanteringsgången av liknande ärenden. Men vad SD väljer att göra kan jag inte svara på.
Hos PTS förvaras sedan bara all liknande post. Någon rättighet att öppna den, exempelvis hamnar brev utan mottagaradress där, har PTS inte.

Niclas Nilsson är gruppledare för SD i Kristianstad. Han har tagit del av nätkampanjen och bekräftar att den är ställd mot SD:s kansli i Kristianstad.
– Det är en extremt odemokratisk handling att försöka skada ett parti ekonomiskt. Jag har dock aldrig varit med om något liknande själv.
– Tyvärr finns det många människor som är väldigt dåligt utbildade kring demokratins innebörder. Det kanske är något vi borde satsa på i skolorna, menar Nilsson.

Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×