Kvalificerad smörja

Däremot förfäras jag över den efterföljande diskussionen och relativiseringen av begreppen. För oss som deltar i samhällsdebatten är det sedan länge känt att det är skillnad på hat och hat. Det fina hatet legitimeras med hänvisning till det hatade objektets åsikter och person. Hatet är inte absolut, det är relativt vem som hatar och vem som hatas.

I programmet talas om hat och våld som självförsvar, som en rättmätig reaktion på den andres agerande. Ansvar för det egna agerandet är sekundärt, ändamålen helgar medlen and so on. Mer kvalificerad smörja får man leta efter. Det våld som vänsterextrema stoltserar med har föga med politik att göra. Det är dags att börja kalla saker vid deras rätta namn – ligism, huliganism och ren och skär brist på uppfostran. Och nej, det spelar ingen roll om våldsverkarna så livnärt sig på vatten och bröd sedan barnsben, det förflutna utgör ingen ursäkt för de handlingar individen väljer att göra i dag.

De ”goda” antifascister som misshandlar, vandaliserar och hånar på diverse nätforum uppvisar inte enbart bristfälligt ordförråd, deras främsta drivkraft är den perversa njutning som följer med förnedringen av den andre. Debattens, logikens och de goda argumentens tid är förbi, nu måste rättssamhället agera. Men rättssamhället existerar inte i ett vakuum. Övriga samhället, det vill säga alla vi som bor i detta land, måste kraftfullt markerar sin nolltolerans. Dels mot våldet, dels mot den devalvering av de begrepp som sägs legitimera de besinningslösa hatattackerna.

Att journalisten Janne Josefsson, som gjort det uppmärksammande reportaget, kallas för nazist av en kollega på Sveriges Radio säger något om bristerna i svensk historieundervisning samtidigt som uttalanden av detta slag tyvärr blivit symptomatiska för den generella diskussionen. Alla som inte tycker som en själv är inte per definition nazister. Kan vi inte ens enas kring det?
De senaste dagarna händelser belyser två växande problem. Å ena sidan kan man fråga sig hur många journalister som avstår från att skriva om händelser och frågeställningar på områden där blott ämnesvalet riskerar att utmåla hen som nazist/rasist/främlingsfientlig/allmänt och sannolikt höger och därmed ond. Å andra sidan vad vi får för slags samhälle när det personliga priset riskerar att bli smärtsamt högt för den som väljer ett yrke inom rättsväsendet, polisen, journalistiken eller ett politiskt uppdrag inom ramen för vårt demokratiska system.

Svensk debatt behöver ett seriöst samtal där vi en gång för alla definierar begreppen, där vi inte räds siffror och statistik, där relativisering bannlyses för gott. Vi behöver en diskussion om eget ansvar, om godhet som ett verb, aldrig enbart ett socialistiskt substantiv utan substans. Om vi inte får stopp på de antidemokratiska tendenser, oavsett ideologisk hemvist, som blivit alltmer uppenbara för envar, kommer vi få ett samhälle dominerat av tystnad och självcensur. Ett sådant samhälle faller alltid samman till slut.

Dagens fråga

Twin Peaks är tillbaka. Har du saknat kultserien?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×