Per Jystrand vill veta mer om de tullare och poliser som hjälpte flyktingar och brittiska flygare under andra världskriget.
Armbindel från den danska frihetsrörelsen.

De vill hedra frihetskämpar

Till sin hjälp har Per Jystrand också Per-Olle Andersson från Vellinge som också arbetat som polis och Olle Zinn och Rolf Holmkvist som arbetat hos Tullverket.
Det är en fascinerande historia som rullas upp. Herrarna har arbetat i två år med att ta reda på mer om det som många länge inte ville prata om.
– Det var när jag stötte på Olle Zinn som också bor här i Anderslöv som vi började prata om det här och bestämde oss för att försöka ta reda på hur det låg till, berättar Per Jystrand.
Tio tullare som stödde den danska frihetsrörelsen har belönats med den danska frihetsmedaljen. Utdelningen ägde rum i Malmö efter andra världskriget. Den var inget som någon av tullarna gick och berättade om.
– De hade bestämt att hålla tyst och det är beundransvärt att de höll tyst så länge. Den siste av dem som var i livet berättade. Det var på så sätt som hela den här historien rullades upp.
– Det är fantastiskt vilket civilkurage, mod och engagemang som tullarna och poliserna visade. Vi ska verkligen känna stolthet över vad de gjort, fortsätter Per Jystrand.


När de judiska flyktingarna kom till den svenska gränsen låtsades tullarna som ingenting. Flyktingarna fick komma in i landet och räddades därmed eftersom Danmark var ockuperat av tyskarna.
Tullarna hjälpte också till med att förmedla post och ibland med att smuggla vapen och medicin till danskarna.
Enligt uppgift flydde 7000 judar över Öresund 1943. Då hade den danska samarbetsregeringen kuppats bort och Tyskland bestämt att Danmark skulle rensas från judar.

Även flera poliser har belönats av den danska frihetsrörelsen. En av dem hette Knut Nordholm. Efter kriget fick han ta emot frihetsrörelsens utmärkelse, bland annat en armbindel. Honom har Per Jystrand och hans vänner fått veta mer av genom en annan före detta polis, Bo Ahlfors. Knut Nordholm var en ingift morbror till Bo Ahlfors.
– Men nu känns det som om vi inte kommer längre. Vi vill gärna ha kontakt med personer som kanske kan mera om historien och som känner till flera som stödde den danska frihetsrörelsen, avslutar Per Jystrand.

Dagens fråga

Åt du våfflor på våffeldagen?

Loading ... Loading ...
×