Lars Ahlkvist (M).

Ahlkvist: Jag avgår inte

Det stormar alltså rejält kring Lars Ahlkvist ännu en gång. Skånemoderaterna har redan krävt hans avgång, och nu gör Hörbymoderaterna detsamma.
Moderaternas fullmäktigegrupp beslutade på onsdagskvällen att hemställa hos Moderaterna i Skåne om att Ahlkvist ska stängas av från gruppens möten och interna arbete. Skånemoderaternas styrelse har ställt sig bakom hemställan.
Hörbymoderaterna uttalar också att man saknar förtroende för Lars Ahlkvist. Båda besluten – om avstängningen och misstroendeförklaringen – fattades ”i tydlig enighet”, enligt gruppordföranden Eva Lindholm. En medlem avstod att rösta i frågan om avstängningen, och två avstod i förtroendeomröstningen.

Orsaken till åtgärderna är, enligt Eva Lindholm, att Lars Ahlkvist har brutit mot Moderaternas kandidatförsäkran på flera punkter.
– Han har inte följt gruppens beslut i ett antal frågor, och hans agerande på sociala medier är inte förenligt med de värden som Moderaterna står för.
– Dessutom har han meddelat att han inte tänker delta på Hörbymoderaternas möten och aktiviteter under resten av mandatperioden, och det i sig är ett allvarligt brott mot kandidatförsäkran. Det är inte acceptabelt om man ska företräda M, säger hon.
Droppen som fick bägaren att rinna över var hans agerande i frågan om Mittskåne Turism, där Ahlkvist struntade i att den moderata fullmäktigegruppen, och flera av de andra borgerliga partierna, hade sagt nej till samarbetet. Kommunalrådet fortsatte att driva linjen att Hörby skulle ansluta sig till det tänkta turismbolaget.

Ahlkvist har även fått hård kritik för sina inlägg i sociala medier, där han kallat partikollegor och andra borgerliga företrädare för ”förtappade själar” och liknat dem vid en ”inkompetensbrigad” och gjort kopplingar till Nazityskland och Joseph Goebbels och pratat om ”stall som ska spolas ur”. Ahlkvist har fortsatt vara aktiv på bloggar och sociala medier, trots att det finns beslut i M på att man ska hålla god ton och inte trakassera varandra.
Han har dessutom anklagat flera partikamrater – bland annat Pelle Skerup, förste vice ordförande i kommunstyrelsen – för att vara ”arroganta, konfliktsökande och låta egenintressena styra”.
Lars Ahlkvist blev rikskänd efter Skånskans avslöjande om Hörbymålningen, där kommunalrådet gav uppdraget att måla tavlan till sin vän Johan Falkman. För det fick Falkman 600 000 kronor av kommunägda Hifab.
Ahlkvist själv är en av figurerna som är avmålade på tavlan. Han gick med i en procession under Hörby marknad på temat ”Jesu Golgatavandring” iklädd romarrustning, och detta finns med i målningen.
Vad gör ni om Lars Ahlkvist inte avgår självmant?
– Vi kan inte göra mer, men vi betraktar honom inte längre som Moderaternas företrädare i Hörby, säger Eva Lindholm.
Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för Skånemoderaterna, ger samma besked.
– Det finns inga tvångsmetoder. Vi kan bara förklara vad vi tycker, och hänvisa till att man har en moralisk skyldighet gentemot de löften man avgett och skrivit under när man kandiderar för Moderaterna, säger Ljungman.

I kandidatförsäkran står det att man bör avgå om man inte längre har gruppens förtroende.
– I det här fallet verkar det alldeles uppenbart att Ahlkvist inte har förtroende från den moderata gruppen. Hans agerande har skadat partiet. Effekten av såna här konflikter blir ofta att det spär på det allmänna politikerföraktet, fortsätter Ljungman.

Lars Ahlkvist säger till SkD att han inte tänker lämna sin post (se mer om det i artikel nedan). Men Lars-Ingvar Ljungman är övertygad om att det blir så i alla fall.
– Min erfarenhet är att man, även om man inledningsvis säger att man tänker sitta kvar, får svårt att göra det på sikt på grund av det yttre tryck som uppstår när detta uppmärksammas i olika sammanhang, säger Ljungman.
Vem som ska föra Hörbymoderaternas talan i fortsättningen är inte bestämt.
Pelle Skerup, som är förste vice ordförande i kommunstyrelsen och kommunens näst högsta politiker ville på torsdagen inte ge några besked alls i frågan, och ville inte heller uttala sig om de åtgärder som har vidtagits mot Ahlkvist.
– Inga kommentarer, sade Skerup när SkD ringde upp honom.

Dagens fråga

Tycker du att årets Malmöfestival har varit bästa hitills?

Loading ... Loading ...
×