är det lätta att känna tidens vingslag. En perfekt plats för Act Artguidning

Act Art nya given i Kölleröd

Act Art handlar om att ge turisterna tillfälle att närma sig ett besöksmål lekfullt och experimentellt. Ungefär som en Levande verkstad. Syftet är att skapa unika och attraktiva upplevelser för turisterna, och få slumrande turistmål att blomstra.
Med detta som utgångspunkt samlades ett gäng konstnärer och turismutvecklare i Hotspot Kölleröd i veckan för att prova på att jobba med Act Art inom turismen. Hotspot Kölleröd är ett EU-finansierat Leaderprojekt som lyfter fram besöksnäringen runt Kölleröd i Hörby kommuns sydöstra delar.

På plats för att nätverka fanns deltagare från Sverige, Tyskland, Danmark och Estland.
– Målet är att skapa en internationell utbildning, med Yangtorp som kursgård, för dem som vill jobba med Act Art-guidningar. Genom att skapa nätverk med blivande samarbetspartners hoppas vi få support även utomlands. Det är ett sätt att få spetskompetens tilll området.
– Metoden är mycket användbar för att skapa intressanta erbjudanden för turisterna, säger Eva Grip, projektledare på Hotspot Kölleröd.
– Nu skapar vi en plattform som vi kan jobba vidare utifrån. Alla elva deltagarna har engagerat sig och vill uppfylla visionen, inflikar kollegan Eva Omagbemi.
Kursledaren Lisa Tegmar, som länge har jobbat med konceptet, tror mycket på Hotspot Köllerödsområdet, och tycker att det lämpar sig perfekt för Act Art-guidningar.
– Det finns otroliga värden i området och som bara ligger och väntar på att bli upptäckta. Act Art är ett suveränt sätt att levandegöra bygdens kända och okända sevärdheter genom att låta folk vara aktiva. Act Art är inte bara bild, utan ska stimulera alla sinnen.


Första dagen bekantade sig deltagarna med området och skrev dikter. Dagen därpå var det dags för Levande verkstad och besök i Prästgårdsparken och Karl XI:s stenar i Östra Sallerup, där man gick i parad i egenhändigt tillverkade mantlar och dräkter.
– Man fokuserar på det man vill ska bli ett minne. Man kan till exempel möblera om i naturen för att förstärka ett budskap, berättar Lisa Tegmar.
– Vi har mycket att lära av varandra. Jag fick höra talas om det här projektet via Facebook och tyckte att det lät intressant. Jag jobbar redan som naturvejledare på Bornholm, och brukar använda naturen och kulturhistorian som utgångspunkt för mina vandringar, säger Torsten Sletskov från Bornholm.
Katharina Trabert, som är engagerad i kulturturism i Schleswig Holstein, lovordar också initiativet som Eva Grip och Eva Omagbemi har tagit. 
– Det är mycket intressant. Jag har redan fått många ideer på hur man kan jobba vidare med de här frågorna. Det öppnar upp fantastiska möjligheter, säger Katharina Trabert.

Dagens fråga

Missar du ofta att äta frukost?

Loading ... Loading ...
×