Den egna kreativiteten och fantasi är det enda som gränsen förbarnens skapande i bibliotekets datorspelsverkstad. Linnea Enoksson Palmbladh har bestämt sig för att ge liv och en egen värld åt sin enögda mangafigur. Foto: Andreas Hillergren

Påsklov med datorspel

En kaninkatt med utmaning att hoppa mellan rymdes planeter, en egen variant av favoritspelet Minecraft och en mangatjej som blir jagad i en annan värld med en enda uppgift – att ta sig hem.
Det är några av de utkast till datorspel som under tre påsklovsdagar ska förverkligas på biblioteket i Oxie.


Till sin hjälp har de barn och ungdomar som deltar i lovaktiviteten Marie Ehrndal, interaktionsdesigner och lärare i speldesign på Malmö högskola.
– Det känns viktigt att föra ut till barnen hur man kan göra sina egna tv-spel. Många vet redan hur man gör sin egen film eller musik, säger Marie Ehrndal.
Hon menar att det svåraste för barnen är att tänka utanför sina ramar. Ofta tänker de på sitt favoritspel och vill göra något liknande.
Som vännerna Kristoffer Mårtensson och Samuel Ekman Hagdahl med favoritspelet Minecraft.

– Vi ska göra något liknande, men allt ska se annorlunda ut och vi ska lägga till helt andra saker att använda i spelet.

Linnea Enoksson Palmblad har redan satt namn på sitt spel. ”Hide and kill”. Men riktigt så våldsamt som titeln låter påskina tänker hon inte utforma sitt spel. Däremot finns en av hennes mangafigurer från den tecknade serien hemifrån med för att föras in i spelvärlden.
– Det här blir ett spel där folk som jagar en och med olika krafter som man inte visste att man hade ska man ta sig hem, förklarar Linnea Enoksson Palmblad.
Det är tredje gången som Oxie bibliotek kör datorspelsverkstad för påsklovslediga barn. Barnen får i datorprogrammet Prong rita sitt drömspel och skapa en egen värld.


– Vi jobbar mycket med berättelsen i centrum. Biblioteket är ju en läsfrämjande verksamhet och för oss är det viktigt att vi pratar om hur man på olika sätt kan koppla berättandet även till dator- och tv-spelsdesignen, säger Tove Mörkberg, kulturpedagog på Oxie bibliotek.


Barnens spel skapas online och när kursen är avslutad kan de logga in och spela sitt eget spel, men även kurskompisarnas spel finns tillgängliga.

Dagens fråga

Ska du besöka dansfestivalen i Staffanstorp i helgen?

Loading ... Loading ...

Tv

×