Foto: TT

FMV-räd mot Kockums

FMV och Kockums tyska ägare Thyssen Krupp har trots segdragna förhandlingar inte kunnat enas om villkoren för nyproduktion och modifiering av svenska ubåtar. Och syftet med tisdagens aktion var, enligt SVT:s Blekingenytt, att FMV ville försäkra sig om att avancerad försvarsteknik som tillhör FMV inte lämnar landet.
Kockums säkerhetschef Lars E Karlsson ska ha varit på plats men inte lyckats hindra FMV:s personal. Kort senare togs han ur tjänst, rapporterar Blekingenytt.

Enligt uppgift till Ekot lämnade dock FMV Kockums utan att ta med sig någonting, eftersom de båda parterna inte kunde komma överens om vad som tillhör vem.
FMV:s pressekreterare Louise Wileen Bjarke bekräftar för TT att det skett ”en rutintransport av särskilt försvarsmateriel”.
– Jag kan inte gå in på detaljerna kring en transport som omgärdas av försvarssekretess, säger hon.

En transportskyddsstyrka från det skånska regementet P7 fanns på plats för att eskortera transporten.
– Försvarets materialverk hade beställt en transport, som de gör när det är skyddsvärt materiel. De har ju inga transportskyddsstyrkor själv, så det är en normal uppgift för oss, säger Jan Bohman, presschef på P7.
Han säger också att militärerna aldrig var inne på Kockums.
– Förbandet hade bara en uppgift och det var att se till att transporten kom fram tryggt.

Efter det att kontraktsförhandlingarna mellan FMV och Thyssen Krupp havererat har regeringen i stället riktat blickarna mot svenska Saab, som också har fått i uppdrag att ta fram en ny försörjningsstrategi inom undervattensområdet.
– Ambitionen står fast att vi ska hitta en lösning så fort som möjligt, sade försvarsminister Karin Enström i samband med vårbudgeten tidigare i veckan.
Kockums informationschef John Ahlmark har enligt Blekinge läns tidning kommenterat händelserna i tisdags på företagets intranät. Han skriver där om ”ryktesfloran” och att uppgifter indikerar att ”någon mycket medvetet förmedlar selektiv information inifrån företaget till medierna, som spär på föreställningar som påminner om de där kortfilmerna som brukar inleda James Bond-rullar”.
Ahlmark avstår från att kommentera vad som skett, men bekräftar att det förekommit en transport — av vad nämns däremot inte.
”I och med att FMV bekräftat att det förekommit en skyddsvärd transport, är den saken något som också vi bekräftar. Vi säger också att det som skett, har skett i samförstånd med FMV, samt att inga oegentligheter skett oss emellan; vi och FMV har ingen konflikt”, skriver Ahlmark på intranätet enligt BLT.

Dagens fråga

Har du nyhetspushar aktiverade i telefonen?

Loading ... Loading ...
×