följdes av kameror nästan dygnet runt under inspelningsveckorna i höstas. Även om det var påfrestande så är båda nöjda med resultatet. – Vi får verkligen en chans att föra fram vårt budskap. Vi har sagt samma sak i 30 år
men de stora företagen har inte lyssnat

Arbetet blev färgstark tv

Inte nog med att renoveringen av det franska slottets 3 000 fönster är det hittills största uppdraget för de två färghandlarna i Bjäresjö.
I höstas hade de dessutom teamet från SVT med sig i princip dygnet runt – till och med i sovrummet.
– En natt drömde jag att filmaren bad mig att gå från sängen till badrummet. Så jag svepte täcket om mig och gjorde det i sömnen, sedan vaknade jag och insåg att det bara var en dröm, säger Sonja Allbäck och skrattar.

Hon och Hans Allbäck kommer att vara hedersgäster när dokumentären ”Hans och Sonja målar om Versailles” har premiär på Biografteatern Scala i Ystad den 12 maj. Den visas också i SVT:s program K-special den 16 maj.
Filmen följer bland annat makarna under en resa som de gjorde i september för att inspektera målningsarbetet i Versailles, som satte igång i höstas.
– Vi blev inte glada. Att tala om för målarna och slottsledningen att de gjorde ett dåligt arbete var inte lätt, säger Sonja Allbäck och konstaterar att dokumentären bjuder på en hel del drama.
Hon och Hans Allbäck anlitades 2012 som experter och färgleverantörer i arbetet med att restaurera slottets fönster. Franska staten hade fått nys om deras lilla företag i Bjäresjö, som under 30 år har specialiserat sig på gammaldags linoljebaserad färg utan giftiga lösningsmedel.
Under arbetet har Allbäcks rekonstruerat den ockragula originalfärgen som slottsfönstren målades i på 1600- och 1700-talet.

De har också hållit kurser i gammal målningsteknik för franska delegationer som har besökt butiken i Bjäresjö.
– Tidigare hade slottsfönstren målats med plastfärg som skavs bort och förstör fönstren. Det var katastrof, säger Sonja Allbäck.
SVT:s team har också filmat paret i England och hemma i Bjäresjö. Många av tagningarna gjordes på deras veranda, berättar Hans Allbäck som tycker att filmen har fångat hans och hustruns livsfilosofi på ett bra sätt.

Dokumentären handlar nämligen framför allt om de två makarnas passion för att bevara såväl miljön som gamla byggnader och hantverkstraditioner.
– Jag uppskattar att de har tagit fram vårt budskap: kärleken till livet och respekten för historien. Ett sätt att förhålla sig till tingen, som Björn Ranelid har sagt en gång.


Dagens fråga

Lånar du ibland böcker på biblioteket?

Loading ... Loading ...
×