Lars-Ingvar Ljungman (till höger) har tappat förtroendet för Lars Ahlkvist. Arkivbild

M i Skåne kräver
Lars Ahlkvists avgång

Det är kommunalrådets agerande i frågan om Mittskåne Turism som har fått Skånemoderaterna att gå i taket. Ahlkvist fortsatte driva linjen att Hörby ska gå med i turismbolaget trots att M-gruppen hade sagt nej, och trots att alla samarbetspartierna i Femklövern – utom Miljöpartiet – yrkade på avslag.
Ahlkvist höll ett långt tal i fullmäktige och pratade sig varm för samarbetet, trots han var i otakt med sina egna styrkor.
Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för Skånemoderaterna, är förbluffad över Lars Ahlkvists framfart.

– Det är ju alldeles uppenbart att han inte har förtroende, varken i den egna partigruppen eller i Femklövern. Och tyvärr handlar det inte bara om en enskild fråga, även om ärendet om Mittskåne Turism är det som blev droppen. Det känns som han gör som han själv tycker.
Vad tycker du Lars Ahlkvist ska göra i det läge som har uppstått?
– Om man inte har stöd i partigruppen eller Femklövern då tycker jag att det mest logiska är att man lämnar sin plats. Lars Ahlkvist borde fundera på sin politiska framtid, säger Ljungman.

– Det har han ju i viss mån redan gjort genom att inte ställa upp för omval, men i det här fallet anser jag att han bör ställa sin plats till förfogande med en gång.
Lars-Ingvar Ljungman betonar att man som kommunalråd inte bara ska företräda den egna gruppen, utan även har ett tungt ansvar att hålla ihop Femklövern och se till att samarbetet och kommunikationen fungerar inom majoriteten.

– I en liten kommun kanaliseras mycket av arbetet på den som innehar posten som kommunstyrelsens ordförande. Uppenbarligen struntar han i det helt och då fungerar det inte. Fungerar det inte i den här frågan kommer det inte att fungera i andra frågor heller.

– Vårt förtroende för Lars Ahlkvist är förbrukat. Varje kommun är viktig för oss, och den yttersta konsekvensen av det inträffade kan bli att folk tröttnar och inte röstar på oss i valet.
– Hans agerande skadar partiet. Det sätter hela det politiska systemet i gungning i Hörby. Det är djupt olyckligt det som händer, nu när vi precis har fått ett nytt ledarskap i Hörby och har fått in många nya namn i M-gruppen.
Några formella möjligheter att avsätta ett kommunalråd har Skånemoderaterna inte.
– Formellt sett kan vi inte göra något annat än att uppmana honom att avgå, säger Lars-Ingvar Ljungman.
Att ett kommunalråd obstruerar mot sina egna i partiet och Femklövern har Ljungman inte varit med om tidigare.
– På rak arm kommer jag inte på något annat fall, medger Ljungman.
Eva Lindholm, ordförande för M-gruppen, kommenterar Ahlkvist handlande i Mittskåne Turism-frågan så här:

– På gruppmötet fattades inget beslut om fri röstning i ärendet, och man rekommenderade samtliga ledamöter att följa partilinjen.
– Tilliten till den linje som Lars Ahlkvist driver är uppenbarligen dålig, såväl inom Moderaterna som inom Femklövern. Det är inte hållbart att vara kommunstyrelsens ordförande utan att ha sin partigrupp och majoriteten bakom sig, säger hon.
Hur kommer ni att hantera detta?
– Vi kommer att diskutera detta på vårt kommande gruppmöte i nästa vecka, säger Eva Lindholm.

Nyhetsbrev

×