”Inga tillhyggen användes vid brottet”

Den 28-årige man som misstänks för inblandning i händelserna då en fotbollssupporter i Helsingborg dog ”tar ett visst ansvar för det som inträffat”, enligt åklagaren.
Men mannen nekar till brott, och åklagaren har mildrat brottsrubriceringen.

”Misstankarna är nu grov misshandel samt vållande till annans död från tidigare misstanken dråp. Inga tillhyggen har använts överhuvudtaget vid brottstillfället”, skriver åklagaren Eleonora Johansson i ett pressmeddelande på tisdagseftermiddagen.
Polisen gör bedömningen att inga tillhyggen har använts vid dödsmisshandeln.
– Det har figurerat en rad olika rykten kring olika tillhyggen, men det vill vi dementera. Inget från förhör talar för det, vare sig från de vittnen som är hörda eller från den misstänkte själv, säger utredningsledaren Caroline Aspinge till TT.
Fortfarande utgår polisen ifrån att det endast handlar om en gärningsman: den anhållne 28-åringen.
– Han har visserligen varit i sällskap med andra, men själva gärningen och våldet har utövats av en person.


Och det är den person som under gårdagen självmant kom in till polisen.
– Han har tagit ett visst ansvar för den här händelsen. Mer kan jag inte kommentera, säger Aspinge.
Mannens advokat, Stefan Rosell, säger till Expressen att 28-åringen nekar till brott, även om han erkänner delaktighet i händelsen.
28-åringen är känd för polisen sedan tidigare i ”fotbollssammanhang”, enligt Aspinge. Hon vill inte beskriva honom som en risksupporter. Han är från Helsingborgsregionen och är tidigare dömd för brott.
– Men det är bara bagateller och det är gammalt, säger Kenneth Andersson, inre befäl på krimjouren i Helsingborg.
Det var strax före söndagens allsvenska premiärmatch mellan Helsingborg och Djurgården som Djurgårdssupportern, en 43-årig flerbarnspappa, misshandlades till döds när han var på väg till matchen.
Ögonvittnen har berättat i medier om en till synes helt oprovocerad attack. En kvinna sade till Aftonbladet att tre personer kom springande och att en av dem slog en glasflaska i mannens bakhuvud. När han föll till marken började de slå och sparka på honom.
Enligt Tony Ernst, ordförande för Svenska fotbollssupporterunionen krävs långsiktiga åtgärder för att komma tillrätta med våldet.
– Om vi ska lösa det här så handlar det om kollektiva tråkiga strategier som tar tid och kostar pengar och som man inte vinner val på. Alla quick-fixar om att stänga av ståplatser eller ha mer poliser hjälper inte, säger han till TT.
Häktningsförhandlingar ska hållas på onsdag eftermiddag vid Helsingborgs tingsrätt, uppger 28-åringens advokat Stefan Rosell.
Hans klient bestrider fortsatt brott, trots den ändrade brottsrubriceringen.
– Det är ingen förändrad inställning från hans sida. Det här är inte något uppsåtligt dödande, säger Rosell till TT.
Han säger att 28-åringen först inte ens förstod att han hade varit inblandad i 43-åringens död, att han inte kände igen kvällstidningarnas beskrivning av det som hänt.
– Det var först när han tog del av polisens presskonferens om händelsen som han kopplade ihop en händelse som han hade varit med om med det tragiska dödsfallet. Så fort han begrep att kvällstidningarna var helt felinformerade så ville han bidra till att det här blir sakligt utrett.
Rosell vill inte närmare utveckla hur 28-åringen har uppfattat det som hänt.

Webb-tv sport

×