Polisens lokala närvaro kan försvinna i sju sydskånska kommuner. Här patrullerar polisen i centrala Sjöbo. Foto: Arkiv

Risk att polisstationer försvinner år 2015

Mycket står på spel då svensk polis blir en myndighet och Skåne blir en del av Region Syd tillsammans med Kronoberg, Blekinge och Kalmar län 2015.
Åtta polisområden i Region Syd ska bli tre eller fyra. Södra Skånes polisområde med Ystad som huvudsäte går upp i ett nytt polisområde som styrs från Malmö eller Kristianstad. 22 lokalpolisområden bildas.
– Vi riskerar att förlora utrednings, – planerings- och spaningsverksamheterna, ledningsgruppen, dygnet runt service, arrest och delar av receptionen i sydost och Söderslätt. Det är oroväckande. säger polismästare Lars Folke Piledahl i Ystad.

Konturerna har klarnat till den nya organisationen sedan Region Syds tillträdande regionpolischef Annika Stenberg fått i uppdrag att ta fram fem förslag på geografisk indelning av polisens organisation.
– Ett förslag är att behålla den befintliga indelningen av polisområden. Eftersom dessa ska reduceras till minst hälften pekar inget på att Södra Skånes polisområde får vara kvar. Det känns som en nedmontering av en mycket väl fungerande organisation, säger Lars Folke Piledahl.


Vad blir kvar i ett lokalpolisområde?
– Medborgarna ska inte märka någon skillnad är direktivet. Receptionen finns kvar i mindre skala i Ystad och Trelleborg liksom den dagliga utredningsverksamheten och ingripanden. Ledningsfunktionen försvinner.
Vad blir konsekvenserna?
– Vi får slåss om utrednings- och spaningsresurserna med Malmö eller Kristianstad. I dag har vi hela kedjan av insatser när brott begås i sydost och på Söderslätt. Vi ska konkurrera med bombdåd i storstäderna och knarkbeslag och mc-gäng här. Vårt polisområde är ju egentligen mallen för hur det ska fungera. Vi har de bästa resultaten och utredningsverksamheten är på topp i Skåne i dag.
Lars Folke Piledahl tar knark- och vapenbeslaget i Eggelstad utanför Sjöbo i helgen som exempel. Hela insatskedjan kunde kopplas in direkt.
– I ett lokalpolisområde prioriteras detta mot stora brott i Malmö och Lund. Distansen gör att vi glöms, eller prioriteras ner.
För Trelleborg och söderslätt blir effekterna inte lika stora som i de fem sydostskånska kommunerna på grund av närheten till Malmö.
Söderslätt påminner redan om ett lokalpolisområde.
– Om arresten hamnar i Malmö eller i Kristianstad måste vi avsätta polisresurser för transporter som tar mycket längre tid mot i dag, förklarar Lars Folke Piledahl.

Vad händer med de lokala polisstationerna i Trelleborg, Svedala, Vellinge, Skurup, Sjöbo, Tomelilla och Simrishamn?

– Det står inte att polisen ska försvinna. Det kan bli tal om mobila poliskontor som finns på plats vid olika tidpunkter. I dag har vi öppet måndag till fredag.
En genomförandekommitté har i ett inriktningsbeslut gett regionpolischeferna i uppdrag att ta fram förslag på hur den geografiska underindelningen av organisationen ska se ut. Annika Stenberg ska presentera förslaget i sommar.
– Utgångspunkten är att vi ska komma närmare medborgarna och nå bättre resultat. Vi jobbar utifrån olika förutsättningar i Region Syd i dag. Därför ska vi undersöka om vi kan skapa lokalpolisområden och polisområden med större likhet och bärkraft, förklarar hon.

På onsdagen informerade Lars Folke Piledahl sina kollegor om direktiven och träffade politiker från kommunerna.
– Kommunerna i polisområdet har starkt markerat att de vill behålla den befintliga organisationen. Personalen känner oro. En del är chockade. 70 tjänster med ledande befattningar kan försvinna. Alla kommer att erbjudas nya tjänster på annan ort, säger Lars Folke Piledahl.

Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×