En av busskurerna på stationen fick under vandalernas framfart genom samhället samtliga rutor krossade. I centrum vandaliserades även flera bilar samt brevlådor utanför flera butiker och verksamheter. Foto: Claes Hall

Polisen lägger pussel

En 16-åring och två 14-åringar är i nuläget misstänkta för flera olika brott på ett antal olika adresser i centrala Dalby strax vid 01-tiden natten mot lördagen. Flera anmälningar gjordes redan i helgen men under måndagen fick stationschef Håkan Persson ta emot ytterliga anmälningar. Även en del tips och vittnesmål om helgens många brott kom in till polisen.

– Hittills rör det sig om elva olika händelser och till fem av dem vet vi vilka de misstänkta gärningsmännen är. Det handlar om vittnen och andra faktorer som gör att vi kan sätta in dem som skäligen misstänkta, säger Håkan Persson.
Han vill dock inte gå in på detaljer i de olika ärendena för att inte föregripa utredningen som på måndagen var i sin linda. 16-åringen greps redan på lördagen men släpptes efter förhör, men är fortfarande misstänkt för bland annat skadegörelse.


De två utpekade 14-åringarna skulle när Skånska Dagbladet var på plats i Dalby förhöras inom kort.
– Just nu håller vi på att lägga ett pussel för att få ihop det och utreda vem som gjort vad, säger Håkan Persson.

Följande händelser hade polisanmälts på måndagens förmiddag:
q Christers väg: Inbrott i tre bilar vars rutor slagits sönder.
q Mjölvägen: Inbrott i tre bilar som fått rutor och lampor sönderslagna. Uppbruten brevlåda och stöld av post.
qSmörblommevägen: En bil har fått dörrarna nerkletade med något som anmälaren uppger är byggspackel.
q Dalby centrum:Flera butikers och verksamheters brevlådor saboterade och uppbrutna. Försök till skadegörelse på Hemköp. Skadegörelse av en busskur på stationen som fått samtliga rutor krossade.
q Skolgatan: Inbrott i bil.
q Siporexgatan: Inbrott i garage samt klotter på en bil.
q Nyvångskolan: Inbrott som under måndagen skulle utredas närmare.

– En hel del har vi lyckats reda ut under helgen, men när det gäller inbrottet i bland annat skolan ska vi titta närmare på vad som hänt, säger Håkan Persson, som inte vill uppge vad som stulits vid de olika inbrotten av utredningstekniska skäl.
Det rör sig minst sagt om många brott inom loppet av några timmar. Hur hanterar polisen det här?
– Vi har haft det rätt lugnt här ett tag, men vi vet att det varit en del problem med en del ungdomar som inte mår så bra. Nu verkar det ha börjat igen, konstaterar Håkan Persson.


Stationschefen menar dock att polisen samarbetar nära med skola, fritidsgård och socialförvaltning, vilket gett bra resultat. Ungdomarna som i det här fallet är misstänkta är polisen bekanta med sedan tidigare och enligt Håkan Persson har de ”bra koll på var de är och vad de gör”.

– För oss är det viktigt att ha en nära relation till invånarna. Det gör att vi arbetar upp ett bra förtroende som genererar tips och rätt insatser. I ett sådant här fall märker vi att många hör av sig och vill samarbeta för att lösa situationen. Jobbar vi alla mot samma mål så får vi också till lösningar på sikt.

Dagens fråga

Känner du någon som drabbades av terrorattacken i London?

Loading ... Loading ...
×