Lisa Ek gjorde comeback efter 17 månaders skadeuppehåll och gick direkt in hårt i närkamperna. Foto: Claes Hall
Anja Mittag nöjde sig med en halvlek. Foto: Claes Hall
Anita Asante glänste i backlinjen. Foto: Claes Hall

Efter 17 månader var Ek tillbaka på planen

Mästarlaget från Malmö slog danska Fortuna Hjörring med 2-0 och Lisa Ek öppnade för mål nummer två med en magnifik djupledspassning. Men glädjen över att vara tilbaka i spel toppade givetvis allt.
– Det viktigaste var att få ett besked att jag inte tvekade eller var rädd.
– Härligt att vara med igen, särskilt som jag har stora ambitioner med min fotboll, sa Lisa Ek, som både byttes in och ut.
In kom hon omedelbart efter pausvilan och ut gick hon 30 minuter senare.

– Det var överenskommet att jag skulle spela en halvtimme och jag är tacksam för att vår tränare Jonas Eidevall lät mig spela från start i den andra halvleken. Det är alltid lättare än att komma in mitt i.
Väntan på comebacken har varit evighetslång. På träningen inför bortamatchen mot MTK Budapest i Champions League i slutet på september 2012 gick korsbandet sönder. Efter det har allt handlat om rehab och det var dessutom hennes tredje korsbandsskada!
– Totalt har jag väl fem år i rehab. Den här gången var det dessutom värre eftersom det tog ett år innan jag ens kunde jogga. Brosket var problemet och det har krävts tre operationer. Jag har fortfarande ett borrhål som inte riktigt är läkt, berättade Lisa Ek.
För att hålla fotbollskänslan vid liv har hon sett massor av matcher.
– Det har utvecklat mig.
Är du samma typ av spelare nu som tidigare?
– Inte säkert. Jag har även en artistisk ådra i mig som jag skulle vilja utveckla. Att jag kan gå in i närkamperna, smälla på och spela hårt vet jag. Nu vill jag göra mer.
Insatsen de 30 minuterna hon var med talade inte emot att hon kan få rätt.
Fortuna Hjörring leder den danska ligan i halvtid och har inte förlorat mer än en poäng på tolv matcher. Men FC Rosengårdssegern var stabil. Den togs dessutom trots att många skadade startspelare fortfarande sitter på läktaren och 1-0-skytten Anja Mittag klev av efter 45 minuter.
– Anja har också lätta skadeproblem, men det positiva med att vi en tid haft kort om spelare är att de unga tjejerna som fått chansen att visa att de kan konkurerra gjort just det, påpekade FCR-tränaren Jonas Eidevall som bland annat kunde glädja sig åt en riktigt vass mitttbacksinsats av Göteborgsförvärvet Anita Asante.

×