och nu siktar man bland annat på att starta en internationell Act Art-utbildning. Fr v: Eva Grip

Skapar hållbar turism

Det har vuxit fram många spännande idéer ur landsbygdsutvecklingsprojektet Hotspot Kölleröd. Flera av dem har beviljats nya Leaderpengar. Därför fortsätter satsningen på att utveckla besöksnäringen i trakten.

Ett led i detta är den Act Art-utbildning som ska startas. En workshop ska hållas i april, och till den har konstnärer och turismadministratörer från flera olika länder bjudits in.
– Vi kallar denna grenen av Hotspot Kölleröd 2.0 för ”Det vilda och öppna”. Guiderna ska hjälpa turisterna att få en lekfull ingång till destinationen, säger projektledaren Eva Grip.
Act Art-guidning beskrivs just som en metod som ger turisten tillfälle att närma sig ett besöksmål lekfullt och experimentellt. Övningarna följer en röd tråd och deltagarna lotsas fram genom processen. Till sin hjälp har Köllerödsgänget bland annat Act Art-guiden Lisa Tegmar från Vellinge. Den andra grenen i Hotspot Kölleröd 2.0 har fått rubriken ”Mer kontakt med historien”. Här ligger fokus på att lära sig mer om vardagslivets historia i Kölleröd med omnejd.

Områdets unika 1600-talsmiljö, med Prästgårdsparken i Östra Sallerup som flaggskepp, gör att det finns många källor av ösa ur för dem som är intresserade av hur man levde förr. Under våren blir det massor av aktiviteter och föreläsningar i bygden. I projektgruppen ingår föreningen Jöns Henrikssons Minne och Farhults By- och Mossars Samfällighetsförening.
– Vi kommer bland att börja med linodling från grunden. Vi vill hålla traditionen vid liv, från grunden till färdig kudde, säger Margareta Stenström i projektgruppen.
Det finns dessutom en tredje gren i Hotspot Kölleröd 2.0, och det är ”större events och aktiviteter”. Här kommer kulturprojektet Hjärtans Hjärna in i bilden.
– Vi vill locka folk till området och få dem att upptäcka vad som finns här, säger Eva Märta Granqvist i Hjärtans Hjärna.
– Det långsiktiga målet är att skapa hållbar turism för bygdens överlevnad, inflikar Eva Grip.

Dagens fråga

Missar du ofta att äta frukost?

Loading ... Loading ...
×