Det har tagit några år av planerande men på tisdagen godkände politikerna Skanskas idé för hur man ska kunna bygga i kvarteret Tyfonen på Hjälmarekajen. Illustration: Schmidt

Klart för Tyfonen efter sju år

På tisdagen kunde politikerna i stadsbyggnadsnämnden till sist godkänna bygglovet för Skanskas 14-våningshus i kvarteret Tyfonen på Hjälmarekajen, ett stenkast från Klaffbron och grannen med Malmö högskola i kvarteret Orkanen.
Det har varit en del turer kring projektet sedan det stod klart i början på 2008 att det var Skanska och arkitektkontoret Schmidt, Hammer, Lassen som tog hem markanvisningstävlingen med sitt förslag ”Meeting Point” med köpcentrum, hotell och kontorslokaler.
Två år senare hade en ny idé tillkommit. Varför inte bygga nya lokaler för trångbodda Malmö konstmuseum i huset? Till en början var de politiska signalerna positiva, men i slutet av 2010 kom dock nya besked. Det finns inga pengar, meddelade kulturnämnden.
Under 2011 var oppositionen orolig för att de så kallade publika ytorna i huset, bland annat den del där konstmuseet skulle ha legat, skulle försvinna.
Nu är alla farhågor borta och politikerna i stadsbyggnadsnämnden sa med en mun ja till bygglovet.
Det innebär en byggnad vars högsta del blir 14 våningar hög, med en skybar på toppen. Därunder fyra våningar hotell med 96 rum, som ska drivas av hotellkedjan Story.
Våning tre till nio ska innehålla kontorslokaler och på de två nedersta våningarna byggs det för konferens och event och olika scenarrangemang. Här blir det också butiker och restaurang.

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×