Mia Klitte

Matambassadörer ska ta emot gäster

På onsdag den 15 januari klockan 18.30-21 hålls en första träff på Medborgarhuset i Eslöv för blivande matambassadörer från Mellanskåne och Lundabygden. Andra träffen genomförs torsdagen den 23 januari, samma tid och plats.
Sedan ska det även bli en tredje träff, men den är ännu inte bestämd.
– Vi söker främst familjer och hushåll på landsbygden, men alla intresseanmälningar är välkomna.
– Bland ambassadörer nafinns såväl privatpersoner och personer som driver Bed & Breakfast som mjölkbönder och biproducenter, säger projektledaren Mia Klitte.
Grundtanken är att man ska låta internationella besökare möta och smaka på den skånska livsstilen vid ett besök i ett skånskt hem.

Alla ambassadörer utbildas i livsmedelshantering, måltidsestetik och värdskap. Utbildningen omfattar även turistmål i bygden samt ekologisk och säsongsanpassad mat.
Satsningen går under namnet ”A slice of Swedish Hospitality”. Projektledaren började själv ta emot gäster i sitt hem i Malmö 2011.
– Jag har ordnat ett 30-tal middagar.

Ibland har det varit sju gäster och ibland bara enstaka personer, berättar Maria Klitte.
Till att börja med fanns 30 ambassadörer i Malmötrakten, men under det senaste året har ett 70-tal tillkommit i nordöstra och sydöstra Skåne. Nu startar jakten på ambassadörer i Mellanskåne, sydvästra Skåne och nordvästra Skåne.

– Det kommer in nya anmälningar hela tiden till träffarna i Eslöv, så jag vet inte riktigt hur många vi blir, säger Mia Klitte.
Hon är mån om att alltid möta de nya ambassadörerna öga mot öga, även om de har svårt att komma till de inplanerade träffarna.
– Vi är noga med att alla ska betala moms och skatter och uppfylla miljöförvaltningarnas krav.
”A slice of Swedish Hospitality” bekostas av länsstyrelsen i Skåne tillsammans med Högskolan Kristianstad och en rad skånska kommuner. Man samverkar dessutom med Smaka på Skåne, Tourism in Skåne, LRF och n:spire, Kreativ Gastronomi.
– Våra ambassadörer kommer att vara bokningsbara via Visit Skånes hemsida, berättar Mia Klitte.

Dagens fråga

Intresset för vinylskivor ökar. Saknar du dem?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×