– Vi spelar valthorn
men det går inte så bra för mig
säger Petter Oest. Efter flera repetitioner lyckas han och unge valthornisten Octave Gras sätta allt rätt. Foto: Yvonne Erlandsson
SVT
– Vi spelar valthorn
men det går inte så bra för mig
säger Petter Oest. Efter flera repetitioner lyckas han och unge valthornisten Octave Gras sätta allt rätt.
Foto: Yvonne Erlandsson
– Vi spelar valthorn
men det går inte så bra för mig

Nu öppnar Bacillakuten

I studion hos SVT i Västra hamnen pågår repetitioner. Programledaren Petter Oest har för dagen försetts med ett valthorn. Med hjälp av det och med assistans av unge valthornisten Octave Gras ska man illustrera hur kroppen lär sig att svara på sjukdomarna.
– Vi spelar valthorn Octave och jag, säger Petter. Men det går inte så bra för mig.

När Petter blåser hörs inte något alls. Luften går rakt igenom instrumentet. Men när Octave visat hur man ska forma munnen för att få ljud i instrumentet går det bättre. Man måste ju lära sig hur man gör.
– Och precis på samma sätt är det med kroppen, säger Petter Oest.

Barn är ofta sjuka och det är många virus och baciller som ska betas av innan man som vuxen kan räkna med att kroppens försvar har gjort läxan. Redaktionen på Bacillakuten har förstått att det är lättare att visa konkret genom experiment än att förklara hur det funkar i kroppen.

Bacillakuten är gjord med stor omsorg och varje program tar tid att göra. Från klockan nio på morgonen till klockan sex på kvällen håller inspelningarna på. I tv blir det 25 minuter.
– Vi har repetitioner till klockan 11 och sedan spelar vi in och bandar. Mellan klockan 15 och 17 30 är barnen här, berättar projektledaren Anna-Maria Nildén.

Totalt jobbar cirka 30 personer med Bacillakuten.
– Producenten Lotta Unger, som kommit på idén med programmet och programledaren Petter Oest gör största jobbet, säger Anna-Maria.

Inför säsong två som börjar den 12 januari har inte mindre än 12 000 frågor kommit in.
– Den absolut vanligaste frågan är Vad är feber? En annan vanlig fråga är vad virus och bakterier är, säger Anna-Maria.

Barnens funderingar är det som styr innehållet i programmet.
– Barnen skriver in och utifrån det bygger vi programmet, säger Petter Oest. Det känns tryggt att veta att vi baserar programmet på det.

Utmaningen är att välja frågorna och att komma på hur man ska illustrera svaren.
– Det ska vara pedagogiskt men vi vill ha det underhållande också. Ibland när vi har läkare som gäster får vi be dem att byta ut ord för att det ska vara lättförståeligt. Vi får själva göra det också. Man sitter och säger något och så kommer man på att det ordet kan man ju inte använda, säger Petter Oest.

Förra säsongen var programformatet helt nytt. Nu har det satt sig och är under utveckling. Bland annat har man delat upp inspelningarna och kör de olika delmomenten i programmet för sig. På så sätt slipper barnen som medverkar i programmet att sitta så länge i studion.
– Det blir mer levande med barn i studion, men man får jobba med hur man ska spela in det och hur man ska ställa frågorna så att alla ska ha kul, säger Petter.

Händer det att du blir igenkänd av patienter eller på gatan?
– Ibland, det är kul. Ofta känner jag att barn i 5-årsåldern ger mig en extra blick på stan, säger Petter Oest.

Men det är inte bara barnen som gillar programmet.
– Vi har hört mycket positivt från läkare runtom i Sverige. De berättar att ibland kommer barnen in och hoppar upp på britsen och säger: ”Jag vet vad du ska göra. Jag har sett Bacillakuten!” Annars brukar barnen vara mer reserverade, säger Petter.
Att ge barnen en mer avslappnad inställning till sjukhusmiljön var också en av tankarna bakom programmet.
– Vi vill ta instrument och verktyg som man annars möter på sjukhusen, ta in dem i den färgglada studion. Det som kanske ser ut som en farlig maskin är kanske bara en stor kikare som man tittar i öronen med.

Att hålla lagom nivå för barnpubliken är en annan utmaning.
– Men jag tror att många vuxna också har nytta av att se det. Jag har vänner som har sagt att de fått sig en tankeställare efter att ha sett oss, säger Petter Oest, som själv är läkarstuderande.

Har du lärt dig något av programmet?
– Jag har lärt mig otroligt mycket om kommunikation. Det är det stora som man behöver träna på. Jag tror jag kommer att ha extremt stor nytta av det i framtiden, säger Petter.


×