Rikard Grönborg presenterade den preliminära JVM-truppen i Malmö arena. Foto: Ludvig thunman/TT
André Burakovsky draftades i somras av Washington Capitals.Foto: TT/Arkiv

Burakovsky kommer hem till junior-VM

André Burakovsky lämnade Malmö Redhawks inför den här säsongen och spelar nu i Erie Otters i juniorligan OHL (Ontario Hockey League).
På torsdagen var forwarden en av de spelare som räknades upp när förbundskaptenen Rikard Grönborg presenterade truppen till JVM.
– Kul, speciellt nu när det är på hemmaplan framför vänner och allting. Plus att vi får hem honom. Vi har ju saknat honom otroligt mycket, även om hela familjen har varit hos honom i tio dagar. Vi har varit hemma en och en halv vecka, säger pappa Robert Burakovsky.
18-åringen draftades i somras av NHL-klubben Washington Capitals och har bott och spelat i Erie, Pennsylvania, under hösten.
– Det har faktiskt gått väldigt bra, över förväntan. Han har kommit fort in i det. Plus att han var lite skeptisk från början när han skulle till Erie. De vann 18 matcher av 72 förra säsongen. I år leder de allting. Det är jättekul, säger Robert Burakovsky.
Vad har du sett för utveckling hos honom den här säsongen?
– Vi hade en personlig tränare, Jonas Morin, som gjorde ett fantastiskt jobb med André under sommarträningen.


André älskar att träna och tränar nästan dygnet runt, så den fysiska biten har han blivit mycket bättre på.
Pappa Burakovsky har stenkoll på sin son, även om avståndet är långt mellan dem.
– Jag sitter uppe till fyra på morgonen och kollar på datorn. Jag har inte missat en match.
Hur är kvaliteten på ligan?
– Det är en mycket bra liga. Det är fartfyllt, bra hockey och bra för honom.
Han kommer bra förberedd för JVM?
– Det gör han. Han har dessutom tidigare varit med Washington i tre veckor och tränat. Även där gjorde han bra ifrån sig. Vi har pratat lite med dem och de är jättenöjda med André hittills, berättar Robert Burakovsky.
Från Erie Otters hämtar Rikard Grönborg även målvakten Oscar Dansk, som är en av nio spelare i truppen som var med när det blev silver i J20-VM förra säsongen. För Frölundas Sebastian Collberg blir det tredje turneringen. Han var även med 2011-2012 när det blev guld i Kanada.
– Det känns som en välbalanserad och stark trupp, säger Rikard Grönborg.
Närmare 60 000 av totalt 130 000-140 000 biljetter är sålda. 80 000 sålda behövs för att det ska bli balans, men arrangörens drömmål 100 000 sålda biljetter. Finalen samt gruppmötet mellan Sverige och Finland är i princip slutsålda.

Dagens fråga

Tänker du gå på mässan om Titanic?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×