Nu väntar Fabian Rimfors på första snön på Ornabackens alpincenter i Brösarp. Foto: Stefan Olofson

Ornahög alpincenter klår Åre i utbyggnad

Fabian Rimfors stegar med raska kliv över det decemberbeiga och blöta gräset upp till skidbackens topp – 95 meter över havet. Fallhöjden är 27 meter.
– Man skulle nästan kunna tro att man är i alperna. Särskilt när det är snö på Brösarps norra backar på andra sidan, säger han.

Ornahögs alpincenter drivs av två familjer i Brösarp. Klubben har cirka 50 medlemmar. Skidbacken är populär bland barnfamiljer och Lundabor.
Lundabor?
– Ja, de är mest representerade. Det kommer folk hit från hela Skåne. Vi lär vara den skidanläggning som har öppet längst söder om Dalälven, säger Fabian Rimfors, som själv är utbildad skidlärare. Nu jobbar han med ett Leaderprojekt i området.
Han växte upp med skidbacken, som hans pappa anlade för drygt 30 år sedan. Klubben bildades efter en skidresa i Rumänien 1971. Löfstrands Mekaniska Verkstad i Eljaröd byggde liften, som renoverades för tre år sedan. Motorn tickar på utan problem, år efter år.

I år har alpincentret fräschats upp med utökad kapacitet.
– Liftrepet är nytt och greppvänligare. Det är tjockare och av bättre kvalitet än det gamla nylonrepet. Det var inte bytt sedan 80-talet. Liften har förlängts från 100 till 120 meter och utbyggnaden av skidbacken påbörjades i fjor och mäter nu 155 meter, berättar Fabian Rimfors.
Det finns utrymme kvar till ytterligare förlängning.
– Det kommer kanske, säger Fabian Rimfors.
Backens gröna del längst ner har förlängts. Alskogen har huggits ut och barnområdet är nu dubbelt så stort. Det blir en kul tummelplats för de allra minsta. Längst ner har backen ramats in med stockbänkar för fika och paus.

Den långa skidsäsongen i Skåne förra året tillsammans med ett lyckat SM i grässlalom i somras gjorde det möjligt att storsatsa inför vintersäsongen.
– Säsongen började redan den 4 december förra året och pågick ända till den 1 april. Snön var välproportionerad och packad och låg kvar länge, säger Fabian Rimfors.
Nere i Brösarp kan det vara snöfritt när snön ligger kvar högre upp på backarna.
– Det är mycket nederbörd här och är det kallt så gynnar det skidåkning, säger Fabian Rimfors.
Tack vare hjälp av 20 masterstudenter från Alnarp har satsningen inför den stundande säsongen kunnat genomföras.

Skidsporten ligger i familjen Rimfors gener. Gammelfarfar Olle Rimfors som föddes 1896 var skidpionjär och banbrytare för den alpina skidtekniken i Sverige. Han var med och introducerade utförsåkningen 1934 genom boken ”På skidor genom Alperna”. Han gjorde karriär som längd- och backhoppare och vann bland annat DM i backhoppning hemma i Närke. Han var även tränare för det alpina landslaget vid Olympiska vinterspelen 1948 och 1952.
– Själv har jag aldrig åkt alpint, men däremot åkt mycket skidor, säger Fabian Rimfors.
Alpincentret i Brösarp går i arv mellan generationerna i byn. Fler spår i backarna planeras fram-över.


Dagens fråga

Känner du dig säker utomhus på kvällen?

Loading ... Loading ...
×