– Det är ju inte mer än ett hål i väggen
men jag tycker det blivit riktigt bra nu när vi renoverat den säger Lotta Mellberg som parallellt med hamnkrogen i Abbekås startat en lunchrestaurang i hjärtat av Malmö. Foto: Andreas Hillergren
Närmare 40 liter soppa värms dagligen på induktionsplattorna som utgör ”köket” i soppköket.

30 års längtan efter soppa

30-40 liter soppa körs sedan en vecka dagligen från Abbekås hamn till Adelgatan i centrala Malmö. Med Stortorget och landshövdingens residens som närmaste granne öppnade Lotta Mellberg för en vecka sedan sitt soppkök La Soupe. Ett lunchställe som serverar soppor vars fonder långsamt fått puttrat och bidat sin tid i restaurangköket på Abbekås hamnkrog, en verksamhet Lotta Mellberg och maken Björn Holm drivit i fem år tillsammans med barnen Lova och Leo.
– Det tar lång tid att koka buljongerna, men samtidigt sköter allt sig själv. När det väl är klart så är det ”slow cooking served fast”, förkunnar Lotta Mellberg.
En hamnkrog och nu ett soppkök?
– Ja, jag gav mig själv ett soppkök i födelsedagspresent, säger Lotta Mellberg med ett brett leende och förklarar att det var på hennes födelsedag som soppköket öppnade.
En stund tidigare har hon och maken Björn Holm anlänt med bilen som fyllts med dagens soppor från Abbekås. I lokalen, vars kök är mer av ett pentry med fyra induktionsplattor, ska sopporna i grytor och bröd skäras upp i väntan på kunderna.
Lotta Mellberg berättar hur hon och maken, som båda är journalister i botten, blev stammisar på ett ställe som serverade just soppa när de bodde och jobbade i Stockholm, där de för övrigt också drivit krog och kafé på Ekerö.
– Det finns ingen bättre lunch än soppa och jag har själv drömt om ett soppkök i kanske trettio år.
I helgen avslutade säsongen för Hamnkrogens bruncher som nu ersättas av julborden – parallellt som Lotta Mellberg öppnade den helt nya verksamheten.
– I Abbekås har jag världens bästa personal, det flyter på bra där. När hamnkrogen till jul går in i lågsäsong kan soppköket dra in pengarna för dagen.
Mycket är fortfarande i sin linda. Allt från att slipa på rutinerna för transport och servering, till att få upp skyltning på utsidan av huset med en k-märkt fasad.
Varför just Malmö?
– Jag bodde själv i Malmö på 80-talet och tyckte då att det bästa med Malmö var färjorna över till Köpenhamn. Nu har staden förändrats väldigt mycket och blivit så fantastiskt trevlig. Vi till och med letar boende här. Och så finns kundunderlaget för luncherna i storstaden. Målsättningen är att servera minst hundra portioner, men så här i starten är hon nöjd med att ett 60-tal portioner levereras över disken i lokalen som hon hittade på Blocket.
– Det är ju inte mer än ett hål i väggen, men jag tycker det blivit riktigt bra nu när vi renoverat den.
Kan man servera soppa året om?
– Nej, efter midsommar och under sommaren stänger vi när folk inte är här i stan. Då är de i stället i Abbekås där vi har så in i bomben att göra sommartid.
Tänker ni fortsätta med Hamnkrogen?
– Det tar ju fem år att bygga upp en verksamhet och där är vi nu. Först nu har det börjat gå bra, så nej vi stannar kvar. Men Skurup är en kommun i fritt fall när det gäller företagsrankningen, säger Lotta Mellberg kritiskt. Hon pekar på att det bland annat finns mycket mer att göra för att marknadsföra Sydkusten på ett bättre sätt än vad som görs i dag.
Framtiden?
– Ingen aning. Det är kanske inte jag som ska stå här och sälja soppa hela tiden. Jag tycker det är kul att starta nya saker och testa mina idéer och brukar referera till företagsdoktorn Ulf af Trolle. Han sa vid ett tillfälle när vi träffades: ”Den dagen jag inte har ett projekt längre – då är jag död”. Och lite så är jag också.

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×