Löfven flirtar åt höger och vänster

”Sveriges utmaningar kräver politiska företrädare som är beredda att lägga dagsaktuella gräl åt sidan och arbeta tillsammans för det som är viktigt på längre sikt”, skriver Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin på DN debatt.
– Detta gör regeringsfrågan mycket större och den kommer nu få större betydelse i valet 2014. Deras besked är inte verklighetsbaserade i de förutsättningar som gäller för svensk politik nu och framåt, säger statsminister Fredrik Reinfeldt om Löfvens utspel.

Reinfeldt påpekar att S är ett 30-procents-parti, att SD ser ut att växa till uppemot 10 procent och att alla andra partier markerar vilja att isolera SD från inflytande. Reinfeldt hänvisar också till att övriga allianspartier tänker gå i opposition om de förlorar valet och att MP och V uppgett att de inte vill återgå till att vara stödpartier åt en S-regering om de inte får sitta med i en rödgrön regering.


– Alltså har de (Socialdemokraterna) med allt det som nu sägs inte grund för någon handlingskraftig regering, säger Reinfeldt.
Utspelet är ett svar på de upprepade frågor S-ledningen har fått om hur de vill regera efter valet.
De beskriver Miljöpartiet som den naturliga samarbetspartnern. ”Men vi har även en del gemensamt med Vänsterpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet, och vet att de kan ta ansvar när det behövs.”
– Pinsamt! säger Folkpartiets partiledare Jan Björklund till TT om beskedet.

– Det är ett icke-besked och ger inte svar på någon fråga. Var detta det bästa de kunde åstadkomma efter ett års funderande?
Björklund avfärdar Löfvens invit.
– Vi går till val på att Alliansregeringen blir återvald. Misslyckas det går vi i opposition.
Löfven öppnar också för ministerposter till andra partier i en S-ledd regering.
– Socialdemokraterna går till val själva på vårt valmanifest med våra prioriteringar. Vi siktar på en socialdemokratiskt ledd regering men eftersom vi vill ta ansvar för Sverige är vi också öppna för ett bredare samarbete över blockgränsen, säger han.
– Vi vill bryta upp blockpolitiken, den är fördummande och ger Sverigedemokraterna den vågmästarroll de vill ha. Vill Fredrik Reinfeldt fortsätta med det?

Han medger att det inte finns så mycket som tyder på att FP och C inför en valrörelse skulle vara intresserade.
– Men när valet är gjort är alla partier skyldiga att ta ansvar för att Sverige får en handlingskraftig regering. Centerpartiet har gjort det förut och jag tror att de kan göra det igen.
Men Löfven borde vid det här laget ha förstått att inget finns att hämta hos C, enligt Lööf.
– Ett nej är inte ett nej i Stefan Löfvens öron, det är märkligt efter det jag har sagt flera gånger under den senaste tiden, säger Lööf till TT.
KD-ledaren Göran Hägglund tycker inte att Löfven ger något besked.
– Det är lite mellanstadiedisco över det här. Han nobbar dem som vill dansa med honom och envisas med att bjuda upp dem som sagt nej, säger han till TT.
Samarbete mellan KD och S avfärdas också direkt.
V-ledaren Jonas Sjöstedt säger att partiet inte kommer att rösta för en regering som hans parti inte ingår i.

Skulle ni kunna fälla en sådan regering?
– Det beror ju på vilken politik den bedriver. Om det är en regering med borgerliga partier som bedriver borgerlig politik, då kan de inte räkna med vårt stöd.
Men, fortsätter Sjöstedt, det vore ”en olycka om delar av Alliansen blir kvar i regeringen”.
– Jag tror att de socialdemokratiska väljarna tänker som oss: man vill inte se Jan Björklund och Annie Lööf fortsätta som ministrar.
MP välkomnar beskedet från S.
– S är en naturlig samarbetspartner för oss också och efter dagens artikel ser vi goda möjligheter att samarbeta med dem i en regering efter valet, säger partisekreteraren Anders Wallner, till TT.
MP delar S kritik av blockpolitiken, säger han.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson anser inte att S villighet att gå över blockgränserna grusar SD:s planer på att inta en vågmästarställning efter valet. Åkesson tror att den kommande valrörelsen snarare kommer cementera blockpolitiken än öppna för nya samarbeten.
– Nu är det ju inte så lätt som Stefan Löfven framställer det i dag, att man kan samarbeta om regeringsmakten bara för att man har några gemensamma beröringspunkter. Så funkar det inte i praktiken.

En slutsats MP drog av valrörelsen 2010 var att det rödgröna samarbetet bidrog till att stärka blockpolitiken. Inför det kommande valet är partiet mer öppet avseende vilka partier man kan samarbeta med — det är politiken som är avgörande, uppgav språkrören på en pressträff.
– Vi ser ingen anledning att på något sätt sitta och recensera andra partier som i dagsläget är mycket mindre än oss, sade Gustav Fridolin.
Partiet vill att en ”handlingskraftig” regering tar över efter Alliansen. S hade i förväg underrättat MP om utspelet på DN Debatt i dag och det förs löpande kontakter mellan partierna.
– Vi har haft goda samtal mellan våra partier under den tid Stefan (Löfven) har varit partiledare, sade språkröret Åsa Romson.
Gustav Fridolin ser det fortfarande som att Miljöpartiet har en särställning bland Socialdemokraternas möjliga samarbetspartner.
– I debattartikeln är Miljöpartiet det enda parti, som jag förstår det, som Socialdemokraterna pekar ut som en naturlig samarbetspartner, precis som vi pekar ut Socialdemokraterna, säger Fridolin.

Socialdemokraternas utspel innebär för dagen egentligen ingen förändring varken i regeringsfrågan eller för sakpolitiken, anser Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet som nu forskar i Skottland.
– Det är lite ruta ett i någon mening. Vi visste att man var väldigt negativ till Sverigedemokraterna och att alla andra kombinationer nog kan vara möjliga teoretiskt sett. Men sen när det ska till att samarbetas är frågan vad man måste ge upp och vad andra partier måste ge upp, säger Hinnfors.

Ingen ny politik utkristalliseras i och med beskedet, men frågan är vad som händer längre fram.
– Det är först om man börjar märka att det blir uppgörelser om arbetsrätt eller skolan framåt våren på sakpolitikens område. Då kanske man kan säga att det är för att bädda för närmare samarbete med Folkpartiet. Eller så sätter man ner foten hårdare på mer traditionella socialdemokratiska områden, och då kanske man bäddar för samarbete med Vänsterpartiet.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kommenterade S besked om regeringsfrågan på en pressträff.
– Det finns inget i det här Socialdemokratiska utspelet som ändrar V:s hållning. Vi vill se en rödgrön majoritetsregering med V, S och MP, där V deltar fullt ut med ministrar, sade han.
En rödgrön regering skulle bland annat vara bäst lämpad att verka mot privatiseringar i välfärden, enligt honom.

S kan välja två spår vid regeringsbildningen, enligt honom. Det ena är en rödgrön koalition. Det andra innebär en högersvängning genom att delar av Alliansregeringen inkorporeras i den nya.
– Hur ska miljöpartiet kunna avveckla kärnkraften med Jan Björklund? Hur ska S få starkare arbetsrätt med Annie Lööf? Hur ska vi komma ifrån privatiseringarna med de partier som har skapat dem? sade Jonas Sjöstedt.
Sjöstedt sade också att V inte kommer att rösta för en regering där de själva inte ingår.

Jonas Sjöstedt tycker inte att det med dagens debattartikel har blivit klarare hur en S-ledd regering kommer att se ut.
– Nej, det finns två spår i det här, det finns två olika möjligheter i det Stefan Löfven och Carin Jämtin skriver. En rödgrön möjlighet och en som innebär att man bevarar delar av Alliansregeringen och låter den fortsätta regera tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, säger Sjöstedt.
Ändå tycker han att artikeln är ett slags klargörande.
– Man ger Miljöpartiet en sorts särställning, men är öppen för att både regera och samarbeta med oss och också med Folkpartiet och Centerpartiet, säger Sjöstedt.

Dagens fråga

Twin Peaks är tillbaka. Har du saknat kultserien?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×