Foto: TT

Svensk bland de döda
i busskapningen

För andra gången på tio år drabbades busslinjen Valdresekspressen på måndagen av ett blodigt knivdåd. Busskaparen, som ska ha varit i 50-årsålden och av vittnen beskrevs som ”desperat”, dödade alla de tre andra ombord — två män och en kvinna — innan han vid 19-tiden greps av brandmän. Mannen ska själv ha förts till sjukhus med skador.
– Vi vet inte mycket om vad som skedde i bussen, annat än att de döda är knivdödade. Det är två passagerare och bussens förare, säger tillförordnade polismästaren Ronny Iden till norska NRK.
Bussen blev kapad mellan Årdal och sjön Tyin. Keilon Stenfeldt Nilsen, 18 år gammal, gick av bussen strax innan gärningsmannen slog till och ska inte ha sett något misstänkt.
– Man tänker sig inte att något sådant kan ske. Det är förfärligt, jag tänker bara att jag hade sådan otrolig tur, säger han till Bergensavisen.
Den insatsstyrka som polisen var i färd med att skicka hann inte ge sig i väg mot Årdal innan beskedet kom om gripandet. Den räddningshelikopter som kommenderades dit landade aldrig, eftersom det ansågs vara för svårt att landa på platsen.En av de två män som dödats på bussen var en svensk i 50-årsåldern, säger tillförordnade polismästaren Ronny Iden vid en presskonferens.
De andra två offren uppges vara norrmän.
Närmaste polispatrull var knappt nio mil från platsen och tog nästan en timme på sig att nå den kapade bussen, skriver NRK.
– Polisen åkte till platsen nästan omedelbart efter det att de fick larmet. Det var den patrullen som fick uppdraget då det var den närmaste patrullen. I denna tragiska sak kan vi självklart säga att det inte var bra, men vi vet inte något mer om omständigheterna runt detta, säger Ronny Iden.
Gärningsmannen är född 1982 och är bosatt i Övre Årdal, säger norsk polis vid presskonferensen till NRK. Enligt tidigare uppgift sades han ha varit äldre.
De två män som dödades var båda i 50-årsåldern medan kvinnan ska ha varit 19 år gammal. 2003 dödades en busschaufför på Valdresekspressen i ett knivdåd.
Årdal är ett samhälle i chock och sorg. Under natten till i dag tändes ljus framför rådhuset och ett kriscenter har öppnats, rapporterar NRK.
I eftermiddag kommer även kyrkan på Årdalstangen att hålla öppet.
– Många känner sig berörda av tragedin, de känner sorg och smärta, säger vikarierande prästen Kjell Olav Høstaker Nordheim.
– Det blir tydligt hur små och sköra vi är, och hur beroende vi är av varandra.
Tidningen Verdens Gang och andra norska medier uppger att den 34-årige misstänkte gärningsmannen är asylsökande men skulle utvisas från Norge i dag.
Mannen bodde på en flyktingmottagning i Årdal.
Han ska ha fått besked om att han under tisdagen utan bevakning skulle ta sig med flyg till Oslo för vidare transport ut ur landet.

Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×