Foto: TT

Friskolor sorterar
bland möjliga elever

Tanken med det fria skolvalet är att alla elever ska ha lika stor möjlighet att komma in på den skola som de vill.
Men systemet fungerar inte riktigt.
En ambitiös tolvårig flicka med bra betyg är betydligt mer välkommen i många friskolor än en tolvårig pojke med dåliga betyg. Det kan Uppdrag Granskning visa genom att använda två fiktiva barn och dold kamera.
Till exempel fick flickan direkt en plats i Milstensskolan, som tillhör friskoleföretaget Pysslingen, i Täby. Men den som sade sig vara pappa till pojken fick däremot höra av skolans rektor Karin Möller David att det inte gick att ta emot fler elever nu.
Av omkring 50 tillfrågade skolor fick föräldern till flickan beskedet från 27 av dem att hon får en plats eller fått höra att det finns goda möjligheter. Men bara hälften av skolorna som var positiva till flickan vill ta emot pojken.
När Karin Möller David senare konfronterades gick hon till reträtt direkt:
– Jag gjorde helt fel. Det var ett felaktigt beslut och jag är jätteledsen för det.
Jan Björklund är upprörd över det han sett i programmet.– Jag är på rak svenska förbannad, det här är inte acceptabelt.
Han säger att det inte är godtagbart att rektorer och skolor visar upp en attityd där de vill välja elever.

Dagens fråga

Twin Peaks är tillbaka. Har du saknat kultserien?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×