Svedala kommun tänker fortsätta att servera halalslaktad kyckling. Foto: Anders Wiklund/ Scanpix

Halalkyckling tas inte bort ur skolmaten

En grupp föräldrar har anmält kommunen till Skolinspektionen och i måndags kväll lämnade de fram ett medborgarförslag till fullmäktige. Där kräver de en ny livsmedelspolicy och att servering av halalmärkta produkter stoppas.
Men kommunen tänker inte ta bort den danska halalmärkta kycklingen från skolmaten. Inte heller kommer elever som inte vill äta kycklingen erbjudas specialkost.
– I nuläget finns från Svedala kommuns och styrande politikers sida inget etiskt eller religiöst skäl till att betrakta den halalmärkta kycklingen som en produkt där vi strider mot djurskyddsregler eller tanken om en icke-konfessionell skola, säger Lucas Jönsson, servicechef.
– Men eftersom det nu har gjorts en anmälan till Skolinspektionen så får vi se vad myndigheten beslutar. Har vi gjort fel så rättar vi oss efter det.
Tina Magnusson är en av de föräldrar som kämpar för att kommunen ska sluta servera halalmärkta produkter i skolmaten. Hon är besviken på kommuns besked.
– Det är skrämmande och odemokratiskt.


Det kan ju inte bara handla om priset, utan om bra kvalitet. Men det här har blivit en prestigesak för kommunen. Men vi tänker inte ge oss.

Dagens fråga

Åt du våfflor på våffeldagen?

Loading ... Loading ...
×