Dani Daorta från Spanien skojade friskt med några av deltagarna när han visade sina korttrick. FOTO: ANDREAS HILLERGREN
Erik Nordahl från Gällivare engagerade publiken.
Lennart Green visade sina tricks för Magnus Bodin.

Magiskt möte med nya trollerikonster

– Detta är höjdpunkten på året för oss som sysslar med trolleri. Vi utbyter idéer, får inspiration och sen är det roligt att umgås med andra med samma intresse, säger Magnus Bodin från Eslöv.
Han började med trolleri när han var 12 år ung och efter en paus tog han upp trollandet igen för 20 år sen och sysslar i huvudsak med att trolla för företag vid sidan av sitt jobb.
– Jag gör en slags akrobatiskt minnestrolleri där man får träna sin minnesförmåga och att avläsa människors kroppsspråk, berättar Magnus Bodin.
400 trolleriintresserade är på plats på Scandic Star Hotel i Lund för en ”Magisk Weekend. De representerar alla grenar av trolleri, från close up, där publiken medverkar till stora scenshower.

– Vi bjuder in de bästa artisterna inom varje genre, som korttrolleri, scenmagi och komisk magi som har sina shower och föreläser i sin genre, säger Gay Ljungberg.
Tillsammans med hustrun Birgitta Ljungberg från Halmstad ansvarar han för trollerikongressen i Lund. Han har också hållt i trolleriartisternas EM och VM, senaste i Blackpool 2010 respektive 2012.

– Alla magiker har något unikt och det är spännande att vi samlas och skapa trolleritraditioner. Den årliga träffen i Lund är lika känd bland trolleriartister som Båstad är för tennisspelare, menar Gay Ljungberg.
Han har varit trolleriartist i 25 år och har inriktat sig på komiskt trolleri. Bland annat har han turnerat med clownen Manne i landets skolor.
– För att bli en duktig artist behöver du ha hjärtat med i föreställningen och arbeta med kunskaper om hur människors hjärnan fungerar. Ingen kan vara passiv när man ser trolleri och ju mer mer skärpt ju lättare är du att lura.
Han framhåller också att ålderspannet bland deltagarna är stort, från 12 till 95 år. Bara en liten del är dock kvinnor.
Vid kongressen framträdde flera kända namn, som amerikanen Christopher Hart med magiska händer, koreanen Yu Ho-Jin som sysslar med manipulationstrolleri och svensken Lennart Green, som vann VM i kortmagi år 2000.
– Korea är det landet som är mest på frammarsch när det gäller Magi och där finns många unga som vill lära sig trolla.

Dagens fråga

Lånar du ibland böcker på biblioteket?

Loading ... Loading ...
×