Richard Kardaras och dottern Felicia är några av landets romer som har utsatts för polisens registrering.

Många kontaktar romskt kulturcenter

– Vi vill veta hur registreringen har skett. Hur länge har den pågått och hur många och vilka av oss finns registrerade, säger Richard Kaldaras.
Tidningen träffas honom och hans fru Adele Demeter på Romskt kulturcentra några dagar efter avslöjandet. Av en reporter fick familjerna reda på att deras släkter finns med på listorna med namn.

– Den här veckan har telefonen går varm med samtal från alla romer som oroar sig över att vi stämplade i ett brottsregister och hur det framförallt ska påverka deras barns framtid.
Det märks att dessa småbarnsföräldrar fortfarande är chockade över att ha fått veta att de och deras familjer finns i ett hemligt polisregister.
– Vi är ledsna och arga över att polisen registrerar så många som 4000 personer och att många av oss är stämplade trots att vi aldrig har varit i närheten av någon brottslighet, menar Adele Demeter.

Hon berättar hur många av de mammor som hon har haft kontakt med har börjat tänka på hur de har blivit bemötta genom årens lopp.
– Vi vet att Skatteverket har haft tillgång till registret och det förklarar varför en del romer har haft problem med att starta eget.
– Nu undrar vi om socialtjänsten, fastighetsbolagen och andra också har haft tillgång till registret eftersom vi har haft problem med att få bostad, stöd till utbildning med mera, berättar Adele Demeter.
Hon och andra i vad hon kallar grupper med ”svenska romer”, som har bott i landet i många år, kräver nu att alla fakta i ärendet kommer fram i ljuset.
– Registret kan ha funnits i många år och vi veta exakt när det upprättades. Sen vill vi också få en försäkring om att inget nytt register dyker upp, menar Richard Kaldaras.

Att den skånska polisledningen borde avgå är många av romerna överens om. Men det viktigaste är att alla fakta redovisas.
– Om vi ska kräva skadestånd blir en senare fråga. Nu vill vi ha svar på våra frågor. Många av oss har knappt sovit den här veckan av oro för vad som ska hända oss och våra barn, säger Adele Demeter.
I dag träffas familjen Kaldaras och integrationsminister Erik Ullenhag (FP) för ett samtal om den uppkomna situationen.

Dagens fråga

Känner du någon som drabbades av terrorattacken i London?

Loading ... Loading ...
×