Även i Stockholm registrerades romer

Registret, som det kommunala organet Zigenarsektionen hade hand om, kodade de registrerade personerna med beteckningar som ”hel Z” och ”halv Z”, skriver Dagens Nyheter.
Uppgifterna finns i regeringens vitbok om Sveriges behandling av romer. I dag ligger registren i 128 lådor i Stadsarkivets lokaler. I dem finns namnen på många hundra, troligen tusentals romer.
Vitboken beskriver hur Stockholms stads tjänstemän gick hem till romer, registrerade dem och värderade dem. Intelligens, skolprestationer, renlighet och uppförande bedömdes bland annat.
Om z-klassificeringarna säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) till tidningen att de går direkt tillbaka till rasbiologi och att det är obehagligt att sådana begrepp använts långt in i vår tid.
En ”zigenarinventering” genomfördes den 10 december 1954. Enligt direktiven från Socialstyrelsen skulle polisen ”en viss dag finkamma hela landet på zigenare” för att få fram ett tillförlitligt resultat.


Varje individ försågs, enligt vitboken, med ett z-nummer och varje familj med ett z-familjenummer som sedan användes av den statliga och kommunala förvaltningen.
– Jag skäms över Sverige när jag läser det här, säger Ullenhag.
Regeringens vitbok presenteras i januari nästa år.
 

Dagens fråga

Känner du någon som drabbades av terrorattacken i London?

Loading ... Loading ...
×