Politiker polisanmäld för grova ekobrott

Jan-Olov Olsson, Sverigechef för det danska entreprenadföretaget Barslund, säger att en polisanmälan mot Staffan Salomonsson har lämnats in till ekobrottsmyndigheten i Malmö.
– Vi har efter att ha samrått med vår advokat beslutat oss för att göra en polisanmälan. Brottsmisstankarna gäller grovt bedrägeri, grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, säger Jan-Olov Olsson.
Staffan Salomonsson var tidigare delägare i Mark o VA i Malmö.
Bolaget försattes i konkurs i september i fjol, med en brist i boet på drygt 50 miljoner kronor. Då hade tillgångarna i bolaget precis sålts till danska Barslund.
Strax före konkursen gjorde Mark o VA krediteringar för miljonbelopp, vilket har ifrågasatts av konkursförvaltaren Bo Svensson.
Enligt Bo Svensson gjordes krediteringarna på direkt order av M-politikern Staffan Salomonsson i Hörby.
Kreditfakturor på sammanlagt fem miljoner kronor ställdes ut till VA Syd och Svedala kommun, varav mervärdesskatten var 991 500 kronor. Syftet var att få ner skatteskulden, framgår det av förvaltarberättelsen.
Nu har en polisanmälan gjorts mot Staffan Salomonsson. Jan-Olov Olsson säger att krediteringarna är huvudorsaken till anmälan, men är i övrigt försiktig med kommentarerna.
– Vi vill inte föregripa utredningen, framhåller han.
Han säger att Barslund är säkra på att krediteringarna utfördes på uppdrag av Staffan Salomonsson, och att de gjordes så sent som den 7 september 2012 – det vill säga en vecka efter det att Mark o Va hade sålts till den danska entreprenadkoncernen.
– Krediteringarna riskerar att drabba Barslund, eftersom det gjordes med våra pengar och det är vi som äger fordringarna. Vi har övertagit 15 miljoner kronor i tvistiga fordringar från Mark o VA, och riskerar att förlora fem miljoner kronor på grund av det som skett. Det rör sig alltså om betydande belopp, säger Jan-Olov Olsson.
Om Barslund inte får rätsida på fordringarna kan det bli aktuellt för företaget att stämma Staffan Salomonsson och driva ärendet civilrättsligt för att få tillbaka pengarna.
– Det är en möjlighet vi får överväga i så fall, säger Jan-Olov Olsson.
Ekobrottsmyndigheten i Malmö bekräftar att man har fått in en polisanmälan från Barslund, men vill i övrigt inte kommentera ärendet med hänvisning till förundersökningssekretessen.
– Vi kan bekräfta att det har lämnats in en polisanmälan från företaget för några dagar sedan. Vi har inte hunnit värdera uppgifterna ännu. Det kan dröja ett par månader innan vi kan göra en bedömning av ärendet, säger åklagaren Carl Renberg på ekobrottsmyndigheten.
Skånskan har sökt Staffan Salomonsson upprepade gånger för en kommentar, men inte lyckats nå honom.
Han är ledamot i fullmäktige, byggnadsnämnden och socialnämnden i Hörby kommun och har suttit med i gruppstyrelsen i M – Moderaternas innersta kärna i Hörby.
Enligt den kandidatförsäkran som företrädare för Moderaterna har skrivit under ska man ta time out om man befinner sig i en rättsprocess eller om förtroendet riskerar att undergrävas.
Den som döms för grovt bedrägeri, grovt skattebrott eller grovt bokföringsbrott riskerar flera års fängelse vid en fällande dom. För grovt bedrägeri är straffet t ex fängelse i lägst sex månader och högst sex år.
– Jag har upplyst Staffan Salomonsson om vad som står i vår kandidatförsäkran och han funderar på om han ska ta time out. Det är Staffan som äger frågan och han måste själv bestämma om han ska ta time out, säger Eva Lindhollm, gruppordförande för M.
Hon betonar att M-gruppen inte har några synpunkter i skuldfrågan, utan överlåter åt rättsväsendet att bedöma det.

Dagens fråga

Märkte du av det märkliga väderfenomenet igår morse?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×