Foto: Scanpix

Ullenhag (FP):
Inte försvarbart

Integrationsministern befinner sig under hela veckan i Malmö tillsammans med sin stab.
På en presskonferens kommenterade Ullenhag den kartläggning av romer som Dagens Nyheter avslöjade under måndagen.
– Jag trodde att det var helt otänkbart att något sådant skulle förekomma i Sverige i dag. Det är olagligt med registrering på etnisk grund. Det är dessutom inte är värdigt ett rättssamhälle att hamna i situationer där vi delar in människor efter etnicitet och det är det som nu sker. Det är för tidigt att säga hur omfattande den här registreringen har varit men vi vet att det har hänt, förklarar Erik Ullenhag.

Integrationsministern förutsätter att polisen går till botten med det som hänt och att registreringen får ett rättsligt efterspel.
– Det är viktigt för att återuppbygga förtroendet. Romer är en grupp som drabbats av omfattande diskriminering under mycket lång tid. Det finns ingen grupp som möter så mycket diskriminering och fördomar som romer.

Det har skapat en situation där det finns ett stort misstroende hos den romska gruppen mot det etablerade samhället, menar Erik Ullenhag och berättar att han blev ledsen när han möttes av nyheten under måndagsmorgonen.
– Jag inser att detta bryter ner det förtroende vi jobbar för att bygga upp hos den romska gruppen.

Erik Ullenhag påpekade under presskonferensen att man från regeringens sida är tydlig med den här typen av register inte accepteras.
– Det etablerade samhället, där jag själv har ansvar, ansvarande myndigheter och polisen måste vara glasklara i budskapet att det aldrig kan accepteras att vi för register på etnisk grund.

Dagens fråga

Känner du någon som drabbades av terrorattacken i London?

Loading ... Loading ...
×