Monica Kalderas upprörs mest av att hennes föräldrar

”En skammens dag”

Talarna beskrev sin förfäran, avsky och besvikelse när de fick höra måndagens nyhet om polisregistrering.
– Jag är född och uppvuxen i Polen under kommunisttiden. Jag vet vad förtryck är. När jag kom till Sverige kände jag att äntligen ett tryggt land för mina barn att växa upp i. Tyvärr fick vi i dag lära oss något annat, sade Kristoffer Bogdanowicz, en av de första talarna.
Klicka här för att se mer på topnews.se
Han undrade vad som kommer att hända med detta register. Hur länge kommer det att finnas kvar kopior som kan påverka romers livssituation långt fram i tiden?
Kommunalrådet Martina Skrak (V), valde att kritisera justitieminister Beatrice Ask (M).
– Erkänn de rasistiska strukturerna eller avgå, uppmanade Martina Skrak.
Hon menade sedan att Malmö stad tar arbetet mot främlingsfientlighet på allvar och hoppas att detta kan sprida sig till fler.
– Vi ställer krav. Vi ska använda kraft och solidaritet för att på allvar bekämpa rasismen. Det finns inget alternativ, sade Martina Skrak.
En ung man, Dasan Marinkovic, var den talare som fick de kraftigaste applåderna.Han började med att konstatera att han inte var förvånad över uppgifterna om ett polisregister. Det har alltid varit en oskriven lag, sade Dasan Marinkovic, att poliser tittar snett när han till exempel är på torget tillsammans med sin mor i traditionella kläder. ”Jävla zigenare” är ord som Dasan Marinkovic har hört sedan barnsben.
– Vad är det för demokrati som finns i Sverige när vi inte har några rättigheter. Vi vill ha en ursäkt från polisen och vi kräver att listorna bränns, sade han.
Det som framkommit om polisregistreringen kan ändå på något sätt föra något positivt med sig, menade Mattias Gardell, professor i religionsvetenskap. Det som krävs för att tvätta byken är en oberoende sanningskommission, bestående av forskare, som ska ta reda på vad som skett innanför polishusets tjocka dörrar.
– Trots att detta är en skammens dag, ger den också ett gyllene tillfälle. Kanske blir det så att romerna räddar den svenska demokratin, sade han.

Dagens fråga

Känner du någon som drabbades av terrorattacken i London?

Loading ... Loading ...
×