Detta är inte en brottsling.

Det sista tillåtna

För polisens trovärdighets skull får man hoppas att det rör sig om det sistnämnda. I så fall har polisen ”bara” ett stort problem med att lära ut en respektfull värdegrund till sina anställda. I det förstnämnda fallet rör det sig om korruption av en omfattning som inte är värdigt ett demokratiskt samhälle.

Att ogilla romer eller slentrianmässigt misstänka dem för brott är den sista rumsrena fördomen. Det är fortfarande för många rimligt att ta upp sina fördomar mot romer i en vardaglig diskussion där man skulle dra sig för att vädra motvilja mot muslimer, serber eller norrlänningar. Det är inte samma personer som skriver klagobrev om romsk upplevd kriminalitet som de som kallar sig ”invandringskritiska”. Det rör sig inte om klassisk främlingsfientlighet, utan om den sista tillåtna fördomen du som demokrat i ett modernt samhälle kan vädra utan att bli fördömd av dina medmänniskor.
För romerna är registret ett gredelint raskuvert som de inte ens behöver vara misstänkta för att stoppas in i: det räcker med att de föds.Självklart ska Beatrice Ask svara på så många frågor som någon kan komma på att ställa. Alla på något sätt ansvariga ska svara och svara igen, oavsett på vilken nivå i hierarkin de befinner sig. Den enda möjligheten till räddning av situationen är att rikta den starkaste möjliga intellektuella ficklampan mot detta olagliga haveri. Allt potentiellt politiskt motiverat slingrande är lågt och uselt, liksom försök att göra det till partipolitik.
Det är i sådana här situationer vi måste se på oss själva som samhälle med obarmhärtigt kritiska ögon. Det är ögonblick som dessa då det definieras vilka vi är.

Dagens fråga

Känner du någon som drabbades av terrorattacken i London?

Loading ... Loading ...
×