Kerstin Weman Thornell. Pressbild

Välskrivet om utanförskap

Kerstin Weman Thornell växte upp i Skåne, vid gränsen till Halland, bodde i flera år i Laholm och är numera bosatt i Malmö. Hon är verksam som journalist och debuterar nu med romanen ”På hinsidan Tobishult”.

Det är en elegant upplagd berättelse som gradvis rullas upp för läsaren. Redan inledningsvis får vi veta att småbarnsmamman Karna, som är romanens berättarjag, sitter häktad. Sedan varvas Karnas små rapporter från häktet med hennes utförliga och färgrika återblickar på barndomen i Tobishult. Därtill läggs ytterligare en romantråd att följa – nämligen inflätade textavsnitt som skildrar hur hemmadottern Inga blir gravid och planerar att gifta sig. Det blir dock inte som Inga tänkt sig. I stället för ett lyckligt familjeliv kommer hon att leva ett liv som utstött i byn. Ett så kallat original som barnen är rädda för.

Till att börja med är det inte lätt att förstå vad den historien har med Karna att göra, men i slutet av boken får detta sin förklaring. Trådarna löper samman i ett möte som också innebär utgångspunkten för den händelseutveckling som leder till att Karna begår ett mord. Ur psykologisk synvinkel är det kanske inte helt övertygande att den förnuftigt resonerande Karna plötsligt uppfylls av ett sådant raseri att hon blir kapabel att döda. Men eftersom detta är en fiktiv berättelse så får mordet en symbolisk betydelse och utgör också grunden för hela det litterära upplägget. Även om detta, med Karnas ord, inte är ”någon kriminalroman” så finns här ändå något av deckargenrens sökande efter en viss sanning. Vi vet vem mördaren är, men vilket var motivet? Det får vi reda på, fast i en lite omvänd ordning.

Det är en välskriven roman. Speciellt bra tycker jag att författaren lyckats med beskrivningarna av en barndom präglad av föräldrarnas lite missriktade idealism och försök att leva ett alternativt liv på landet men ändå smälta in i bygemenskapen. ”På hinsidan Tobishult” är en verkligt läsvärd roman om landsbygdsliv och vad utanförskap kan leda till.

×