Sju får dödade av varg vid Christinehof

– Vi säger aldrig att vi är hundra procent säkra, men med största sannolikhet är det varg, säger Bertil Nilsson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.
Han har varit ute och inspekterat de döda och skadade fåren, och slår fast att det i alla fall inte rör sig om en hund.
– Den har ätit av bröstfettet, och det gör inte hundar. Den har säkert ätit tio kilo, säger Bertil Nilsson.
För att det är en enda varg är man tämligen övertygad om.
– Troligtvis är det en ensam vandringsvarg. Vi har inte sett några tecken på revirbildning.
Men även om mycket talar för att det är samma varg som ligger bakom alla fem uppmärksammade angrepp i sommar kan man inte vara helt säker.
– Vi har inget dna, och ingen spillning från vargen, och kan därför inte identifiera den. Men man kan säga så här: inget talar emot att det är samma, säger Bertil Nilsson.

Vid 14-tiden på onsdagen var sju får döda – tre fick avlivas på grund av svåra skador – men ytterligare ett tiotal saknades.
De forcerade elstängslet i panik när vargen slog till.
– De har sprungit ned eltråden så den har släppt, och sedan sprungit ut.
Att fåren instinktivt försöker fly kan paradoxalt nog vara en anledning till att så många av dem attackeras.
– Hade de stått stilla hade de förmodligen fått vara ifred. Då hade vargen legat ned och ätit på ett djur – men när fåren rör på sig väcks jaktinstinkten igen, säger Bertil Nilsson.
Som inte tror att vargen slår till i natt igen, tack vare att den ätit så mycket.
– Den brukar klara sig två dygn ungefär.
Senast vargen slog till mot tamdjur var i mitten av augusti. Sedan dess har den alltså såvitt man vet livnärt sig på vilt.
– Då tar den hjort och rådjur, som den brukar äta. Det är faktiskt inte jättevanligt att de angriper får. Man kan säga att tillfället gör tjuven, annars äter de vilt.
Bertil Nilsson menar att vi skåningar måste vänja oss vid tanken på att det finns varg i landskapet. Stammen är på väg söderut, och en vandrande varg på jakt efter en partner hamnar till slut i Skåne.
– Därför måste djurägare se över sin stängsling. Jag vill inte ge pekpinnar, eller säga att någon har slarvat, men jag hoppas också att man lyssnar och gör vad man kan. Med ganska små medel kan man lösa det, säger Bertil Nilsson.
Djurägare kan också få bidrag för att ge sina får bättre skydd mot rovdjursangrepp.

Men skjuta vargen – det får man enbart om den aktivt jagar ens får, och man har försökt att skrämma bort den. Ett slags nödvärn för sina djur har man alltså rätt till.
– Men då måste man försöka skrämma den först, säger Bertil Nilsson.
Ett beslut om skyddsjakt på den aktuella vargen är redan fattat, men överklagat. Tills förvaltningsrätten har behandlat det är det straffbart att skjuta den – och när beslutet väl börjar gälla är det bara ett särskilt utsett jaktlag som får skjuta den.

Dagens fråga

Tycker du att årets Malmöfestival har varit bästa hitills?

Loading ... Loading ...
×