Sjuksköterskor flyr från barnsjukvården

– Det jag är mest orolig för är patientsäkerheten nu när högsäsongen drar i gång och vi får in nya oerfarna sjuksköterskor, säger Sara Borulf, facklig företrädare på barnakuten.
Hon uppger att 12 av 20 sjuksköterskor försvinner i höst. Nio av dem har sagt upp sig, tre ska läsa vidare.
Läget på barninfektionen, avdelning, 61, är lika illa. Enligt uppgift till SVT ska sex av tolv sjuksköterskor sluta i höst.

Barnakuten är beroende av 61:ans isoleringsrum, men de står oanvända eftersom avdelningen inte kan flytta ner till sina ordinarie lokaler på grund av personalbrist. Avdelningen är tills vidare inrymd på avdelning 62.
– Det innebär att de barn som måste isoleras får ligga i vanliga enkelrum eller i Malmö, säger Sara Borulf.
Även på annat håll är läget bekymmersamt. Brist på sjuksköterskor finns på kvinnokliniken, neonatal, vuxenintensiven och onkologen.
– Vi kommer snarast att lyfta detta centralt på förvaltningsnivå och regionalt inom Region Skåne, säger Pia Johansson, huvudskyddsombud på Sus.

Ifall ledningen inte lyckats åtgärda problemen efter detta tvingas skyddsombuden koppla in Arbetsmiljöverket.
Även Pia Johansson är orolig för patientsäkerheten.
– Ju större brist på sjuksköterskor, desto högre är risken. Den kvarvarande personalen får ta fler och längre pass. Det finns en arbetstidslag och en arbetsmiljölag att följa och de bestämmelserna finns av en anledning, säger hon.

Sjukhusledningen verkar inte ha fått upp ögonen för problemets omfattning.
– Jag är inte insatt i situationen på onkologin och barn. Jag har hört att några har sagt upp sig på intensivvården för vuxna. Chefen där är bekymrad, säger Eva Ranklev, chefsläkare.
Hon menar att personalomsättningen bland sjuksköterskor går i vågor, men hon tror dock att något särskilt ligger bakom när det är upp emot hälften av styrkan som väljer att sluta.

Anders Dybjer, divisionschef med ansvar bland annat från barnsjukvården, uppger att det finns naturliga förklaringar, som studie- eller föräldraledighet, bakom en del av sjuksköterskeflykten.
Han förklarar en del av bekymren med sjukvårdens stora ekonomiska obalans som gör att det råder anställningsstopp.
Dock ska barnakuten inte bli lidande, lovar han.
– Det är en viktig verksamhet som givetvis ska vara bemannad dygnet runt, säger han.


Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du sett en film av Ingmar Bergman?

Loading ... Loading ...
×