Foto: Arkiv/Scanpix

Nytt vargangrepp
– rev lamm i Önneköp

När fårägaren i Önneköp tittade till sina får på fredagsmorgonen upptäckte han hur ett bagglamm dödats i hagen.
Rovdjurshandläggare Bertil Nilsson på länsstyrelsens konstaterade snabbt att det attackerats av varg, sannolikt samma varg som de senaste veckorna dödat 24 får i sydöstra Skåne.
– Får som dödas av varg har bitskador högt upp, ofta över nacken. De är också ofta rysta på ett sätt som en hund till exempel skulle ha svårt att klara av. I det här fallet hade vargen också hunnit äta på sitt byte och att den ätit av bröstdelarna talar också för att det är varg.

Naturvårdsverket beslutade i torsdags om skyddsjakt på den skånska vargen – men denna kan inledas först på onsdag i nästa vecka.
Fram till dess, och vidare fram till vargen antingen skjutits eller lämnat området, rekommenderar länsstyrelsen och Bertil Nilsson att fårägarna i Skåne vidtar åtgärder.
– Kan man ta in djuren på natten så är det klart det bästa – men har man inte den möjligheten så kan fladdrande plast i stängslet eller en radio med mycket röster hålla vargen borta.
Man kan också försöka öka den mänskliga närvaron, vara i hagarna oftare, visa sig och sprida sin doft, säger Bertil Nilsson.
– På längre sikt bör man se över sina stängsel. Se till att de är sträckta och når ända ner till marken. Vargen hoppar inte gärna övr stängslen, utan kryper under dem – och vid de attacker som vi haft har det i nästan alla fall varit brister i stängslingen. Man kan tycka vad man vill om vargen – men oavsett så får man anpassa sig till en ny verklighet. Vi kommer att ha varg i Skåne även i fortsättningen. Kanske inga revir, men vandringsvargar.

Vart vargen kommer att vandra härnäst kan Bertil Nilsson såklart inte svara på men han gissar att den borde vända norrut snart.
Tror du att den kommer att skjutas när jakten på den startar på onsdag?
– Jag vet inte, kan bara konstatera att det är en väldigt svår jakt. Jägarna måste vara på plats mycket snabbt när vargen observeras och det är inte lätt.
Bertil Nilsson understryker dock att det bara är de jägare som utses av myndigheten som får skjuta.
– Om någon annan dödar vargen är det ett grovt jaktbrott och sådant straffas alltid med fängelse, säger han.

Dagens fråga

Tycker du att årets Malmöfestival har varit bästa hitills?

Loading ... Loading ...
×