Cajsa Stålhammar har startat en insamling på facebook till förmån för sina vänner i Andrarum vars hästar dog i ett blixtnedslag förra veckan. Foto: Nicole Holler

Hästägare stöttas av facebookinsamling

Jenny och Lars-Göran Göransson driver ett ekologiskt jordbruk i Andrarum. För att bruka jorden används inga traktorer utan enbart krafterna av familjens arbetshästar. Men förra veckan hände det som inte får hända. Blixten slog ner i hagen och träffade hästarna som dog på platsen.

Förutom en djup saknad och sorg efter hästarna är olyckan ett hårt slag mot familjens verksamhet. När Cajsa Stålhammar hörde vad som hänt blev hon chockad.
– Jag blev väldigt ledsen och berörd. Jag jobbar själv med hästar på heltid och förstår att detta är helt förödande för deras verksamhet, säger hon.
Hennes första tanke var att försöka hjälpa familjen på något sätt så hon startade därför en facebook grupp med namnet ”Hjälp oss att efter tragedin rädda Sveriges grönaste lantbruk!”. Tanken med gruppen är att samla in pengar så nya hästar kan köpas in.

Sidan öppnades klockan tolv i onsdags förmiddag. Drygt ett dygn senare hade gruppen runt 3500 medlemmar och 19000 kronor hade samlats in.
– Det är fantastiskt. Folk är väldigt generösa, det är anonyma bidrag alltihop, säger Cajsa Stålhammar.
Hos familjen Göransson är sorgen fortfarande påtaglig.
– Det är väldigt svårt att ta till sig och förstå. Att tänka att stallet kommer vara halvtomt, det är sorgligt, säger Jenny Göransson.
Familjen är tacksamma och rörda över vännens initiativ och folks givmildhet.
– Det känns enormt stort och värmer otroligt mycket. Att det finns så mycket godhet i världen, säger Jenny Göransson.

Hästarna som förolyckades var familjens mest välutbildade draghästar.
– De äldsta hästarna har vi kvar. De gick inte i samma hage så vi har en kärna av god dragkraft kvar. Sen har vi goda vänner som kan låna oss någon häst så länge. Vi kämpar på, säger Jenny Göransson.
Hon berättar att folk ringer och vill skänka sina hästar.
– Till och med djurambulansen har hört av sig. De hade två hästar de ville skänka till oss. Det är så snällt och vänligt och generöst.


Dagens fråga

Tycker du att årets Malmöfestival har varit bästa hitills?

Loading ... Loading ...
×