Vargen ska skjutas

De senaste två veckorna har fyra vargattacker, med sammanlagt 23 dödade får, skett i sydöstra Skåne. I samband med attackerna har nio ansökningar om skyddsjakt kommit in till Naturvårdsverket, den myndighet som beslutar om skyddsjakt.
I går fattade Naturvårdsverket ett beslut och sa ja till skyddsjakt på varg i sydöstra Skåne.
– Eftersom attackerna har skett på ett litet område och på kort tid bedömer vi att det är en och samma varg. Och skadorna är så pass allvarliga att vi anser att skyddsjakt är den enda lämpliga lösningen, säger Göte Hamplin, handläggare på Naturvårdsverket.
Om vargen anses vara genetiskt viktig beviljas inte skyddsjakt. Av Sveriges cirka 300 vargar är tre individer från den rysk/finska stammen och det är de som anses vara mest genetiskt betydelsefulla. Just de tre vargarna har Naturvårdsverket koll på och det är inte någon av dem som håller till i Skåne.

Ytterligare 25 vargar anses ha genetisk betydelse, om det är någon av de individerna det handlar om vet ingen i nuläget.
– Det skulle i så fall inte vara en så stor katastrof, säger Göte Hamplin.
Beslutet på skyddsjakt lämnas nu över till länsstyrelsen i Skåne, som tillsammans med skyddsjaktansökarna ska utse en jaktledare och diskutera hur man ska gå till väga.
– Vi har inte haft någon skyddsjakt på varg i Skåne så det här är helt nytt för oss, säger Bertil Nilsson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen Skåne.

I dag startar bockjakten vilket innebär att det kommer att finnas många jägare ute i området. Bertil Nilsson har redan fått flera förfrågningar om det är tillåtet att skjuta vargen om man ser den. Det är det inte.
– Det är viktigt att det bara är skyttarna som ingår i gruppen som får skjuta vargen. Om någon annan skjuter den är det ett grovt jaktbrott. Om man blir dömd ger det minst sex månader i fängelse, säger han.
Skyddsjakten är tillåten under perioden 21 augusti-11 september 2013.

Dagens fråga

Tycker du att årets Malmöfestival har varit bästa hitills?

Loading ... Loading ...
×