Fårägaren Boel Åkesson. Foto: Stefan Sandström/Arkiv

”Jättearbete att sätta upp stängsel”

I början av året skrev Norra Skåne om Boel Åkesson, som då hade ansökt om bidrag för rovdjursstängsel till hennes 20 gutefår. I sommar gjorde hennes man slag i saken och satte upp stängslet.
– Min man har lagt alla sina semesterveckor på att sätta upp staketet. Att lägga fyra veckor på bara detta lilla, det hade ingen stadsbo gjort. Det är ett jättearbete, säger hon.
Boel Åkesson och hennes man livnär sig inte på sina får utan har det som en sidoverksamhet. Anledningen att de ville sätta upp rovdjursstängsel berodde på de starka känslor de har för sina får. Dessutom är gutefåren en gammal fårras och ett kulturarv att bevara.
– Men hade vi vetat hur stort jobb det skulle bli med stängslet hade vi tvekat.
Boel Åkesson säger att hon har stor förståelse för de fårägare med större verksamhet som väljer att inte sätta upp staket.
Dessutom håller hon med fåruppfödarna Anna Johansson och Johan Andersson, som i måndagens Norra Skåne berättade att de tycker att vargen dödar svensk landsbygd.
– Det finns bönder som lever på fåren. Och det är som de sa att landsbygden dödas. Gör vargen ett angrepp och dödar många av våra får är det inte säkert att vi orkar fortsätta, säger Boel Åkesson.
De vargar som lever vilt i skogen och inte närmar sig bebyggelse har Boel Åkesson inget emot. Men så som vargen har agerat i Skåne de senaste månaderna ställer hon sig frågande till.
– Jag tycker det är så konstigt med vargarna, att de nästan är domesticerade. De söker sig nästan till bebyggelse. Är de här vargarna verkligen vilda? Finns det så lite mat att de måste gå in i samhället kan det bli farligt, säger hon.

Dagens fråga

Tycker du att årets Malmöfestival har varit bästa hitills?

Loading ... Loading ...
×