Ny vargattack i sydost

Angreppet var det fjärde i Skåne på elva dagar. Enligt rovdjurshandläggare Bertil Nilsson på länsstyrelsen var det en bagge, en tacka och två lamm som dödades av vargen den här gången.
Han är övertygad om att det är samma varg som ligger bakom samtliga angrepp de senaste dagarna.
– Vi ser ett visst mönster. Den här vargen är väldigt effektiv, det är en tydlig vargattack. Det är inte alla vargar som är lika effektiva.

Bertil Nilsson har en teori om hur vargen har rört sig i området under de senaste dagarna. Två attacker skedde i Sjöbo och Hörby kommuner, därefter en attack i Ingelstorp i Ystads kommun. Däremellan attackerades ett rådjur i Löderup i Ystads kommun av vargen. Under de senaste dagarna har ett flertal observationer av vargen rapporterats in till länsstyrelsen, vilket också bidragit till att man kunnat pussla ihop ett rörelsemönster.
–Den har rört sig söderut och förmodligen har den sedan vandrat samma linje tillbaka norrut igen, säger Bertil Nilsson.

Besiktningsman Krister Henriksson besökte under onsdagen platsen i Fränninge där fåren attackerades. Han säger att djurägaren, som sammanlagt har runt 20 får, inte hade vidtagit några åtgärder med anledning av vargen innan angreppet.
– Men han kommer nu att göra nattintag i och med att det är en förhöjd risk.
Under dagen eller morgondagen väntas besked från Naturvårdsverket om huruvida skyddsjakt på vargen beviljas. Men även om det blir så kan det komma att dröja innan vargen hittas och kan skjutas.
– Ett exempel är den norska tiken Kynna som sköts i Kronoberg, säger Bertil Nilsson. Den hade gps-sändare så man kunde följa den, men ändå tog det två månader innan den sköts.

Dagens fråga

Tycker du att årets Malmöfestival har varit bästa hitills?

Loading ... Loading ...
×