Fem hästar dog efter blixtnedslag i hage

Det kraftiga åskväder som drog in över Skåne under torsdagen förra veckan fick många att reagera. I Sjöbo slog blixten ner i en skorsten och klöv den, vilket blev en riksnyhet.
Inte långt därifrån orsakade samma åskväder ännu mer skada. Fem hästar som vistades ute i en hage träffades av blixten och dog.
Mormodern till en av de drabbade hästägarna berättar att hästarna var av rasen Ardenner och att de alla verkade ha strukit med på samma gång.
– De hämtade Tindra i lördags, säger mormodern om sitt barnbarns döda häst.

Åskvädret som berörde stora delar av Skåne passerade området i fråga relativt snabbt. Samtidigt ska många människor ha reagerat på hur kraftiga de få blixtar som slog ner faktiskt var.
De fem ardennerhästarna som vistades i hagen ska ha stått väldigt nära varandra vid tiden för blixtnedslaget, och alltså troligen ha dött av samma blixt.
Mormodern berättar att hennes barnbarn, nu i 25-årsåldern, tog beskedet på att hennes häst Tindra dött mycket hårt.
– Det är mycket, mycket tråkigt. Man kommer liksom inte över det, säger mormodern sorgset.

En liknande händelse där tre hästar ska ha dött av blixten rapporterades från Frenninge, berättar Suzanne Jernberg, klinikchef på Distriksveterinärerna i Sjöbo. Och att hästar ibland dör av blixtnedslag är välkänt.
Samson Sotona, veterinär på Distriktsveterinärerna i Sjöbo, berättar att liknande händelser sker då och då.
– Det kan hända, men det är inte så ofta. Ofta är det när de är i närheten av vatten eller ett träd, och när blixten slår ner så leder vattnet strömmen, säger Samson Sotona.

Dagens fråga

Tycker du att årets Malmöfestival har varit bästa hitills?

Loading ... Loading ...
×