Nu är det okej att bada i Västra hamnen – även om många även gjorde det under förbudet.

Nya badprover ger fritt
fram att bada igen

Det har ställts högra krav på att hitta svaret på var tarmbakterierna kommer ifrån och kommunen har jobbat flitigt med ärendet.
Men än är arbetet långt ifrån klart.
På måndag väntas en helt ny provserie från 15 olika badplatser. Det handlar om prover som tagits vid bland annat Scaniabadet och på flera platser i Västra hamnen, men även vid hundbadplatsen och vid mässbron.
– Vi vill gärna komma tillrätta med det här problemet och veta vad som är orsaken. Vår förhoppning är att dom här testerna ska visa var bakterierna kommer ifrån och visa om det är något som vi kan sanera och stoppa om det är något utsläpp, säger miljöinspektör Peter Ander.

Kommunen hoppas att provresultaten från den här sommaren kan vara ett bra underlag till nästa sommar – i förebyggande syfte eller till hjälp.
– Det här kan absolut vara något vi kan han användning för nästa år om det skulle dyka upp liknande problem då, men vi hoppas att vi får stopp på det så att problemet inte upprepas, säger Peter Ander.
Teorierna om vad det kan vara som finns i vattnet är många och det pratas om fåglar och hundbadet,
Fast miljöinspektören är inte alls säker på något av det:
– Det stämmer att avföring och annat som ligger på land kan komma i vattnet på grund av regn eller annat, men vi kan inte fastställa någon teori eller spekulera förrän vi verkligen vet vad det är, säger Peter Ander.

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×