Foto: Henrik Lindahl

Varg dödade nio får

Två jägare fick syn på vargen tidigt i söndags morse.
– De var ute på jakt efter grävling och räv när de såg vargen i kikaren, kanske 100 meter bort, berättar Krister Henriksson när Skånskan besöker gården utanför Östra Sallerup.

Jägarna slog larm till gårdsägaren som kunde konstatera att vargen dödat sju av de 31 fåren i hagen. Ytterligare två var så illa skadade att de måste avlivas. Ett tionde lindrigt skadat får hålls under uppsikt den närmaste tiden.


Krister Henriksson arbetar som besiktningsman åt länsstyrelsen och fastställer vilka djur som angripen tamboskap har fallit offer för. När får angrips är det oftast hundar som ligger bakom, men i det här fallet är det ingen tvekan om att det rör sig om varg.
– Det ser man på det kraftfulla angreppet mot halsen. Om det varit en hund hade det inte varit lika kraftiga bett där, och en hund hade även bitit mer i bakbenen än en varg gör.

Henriksson har erfarenhet sedan början av 1980-talet. På den tiden förekom det knappt alls att varg gav sig på får i Skåne.
– Men det har ökat mycket de senaste åren eftersom vargstammen i Mellansverige ökar. Då söker sig fler vargar söderut. Nu är det mer än någonsin tidigare, säger Krister Henriksson.

Bertil Nilsson, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen, uppger för Skånskan att varg dödat cirka 150 får i 13 skilda attacker sedan i oktober förra året.
– Det börjar bli trångt i Värmland och Västmanland där det är tätt mellan reviren, säger Bertil Nilsson.

Det handlar om flera olika vargar.
– Vi har säkrat DNA från sex olika hanar, säger Bertil Nilsson.

De täta skånska vargbesöken kommer av allt att döma att hålla i sig framöver, och kanske öka ytterligare.
– Därför finns det all anledning för alla fårägare att se över sina stängsel, säger Bertil Nilsson.

Det bästa är ett femtrådigt elstängsel, men ett vanligt stängsel kan också räcka långt förutsatt att det är minst 90-100 centimeter högt och sluter tätt mot marken så att vargen inte orkar gräva sig in i hagen. Det finns bidrag att söka för rovdjursstängsel.

Risken för att vargen angriper människor är däremot minimal.
– Det är ytterst sällsynt. Det förekommer någon gång per år i Ryssland, då beror det oftast på att vargen är sjuk på något sätt. Risken är större att dödas av ett vildsvin eller en älg.

Dygnen närmast efter ett fårangrepp händer det att vargen dröjer sig kvar i området. Därför har gårdsägaren i Östra Sallerup uppmanats till extra uppsikt över sina kvarvarande får den närmaste tiden.

Dagens fråga

Tycker du att årets Malmöfestival har varit bästa hitills?

Loading ... Loading ...
×