Det ska va gött å leva. Åke Nilsson
Börje Eriksson
Åke Andersson och Ragnar Nordin kopplar av under parasollen. Solen strålade över Svenstorp så en paus i skuggan var inte fel. foto: Nicole Holler

Välbesökt skördefest

På Kaj Olssons gård i Svenstorp kryllade det av folk i sommarhettan och den stubbade åkern var fullpackad med besökarnas parkerade bilar. Traktorer av alla möjliga märken, modeller och årgångar stod uppradade att titta på. Ett paradis endast för bönder och motorintresserade kan tyckas men faktum är att både unga, gamla, kvinnor, män, töser, pågar, bönder och stadsbor hade hittat till Svenstorp för att ta del av skördefesten.
– Man skulle kunna tro att här bara är bönder men så är det inte. Här är något för alla. Mycket aktiviteter för barnen, veteranbilar, mopeder, gammalt gediget hantverk, djur och skånsk mat från gårdar här i trakten, säger Martin Olsson.

Hans pappa Kaj fick idén för många år sedan att visa folk hur jordbruket fungerade förr och för 26 år sedan hölls den första skördefesten i Svenstorp. Värd för kalaset är Svenstorps IF.
– Pappa jobbade med detta när han var ung. Han ville visa hur man gjorde förr men ville att allt skulle vara igång. Det skulle inte visas som på ett museum, säger Martin Olsson.

Och igång var det minst sagt under skördefesten. Ekipage med ardennerhästar i spetsen plöjde fram och tillbaka på sädesfältet och visade på kontrasterna mellan jordbruket då och nu. I bakgrunder skymtar fabriksnya toppmoderna traktorer som visas upp till försäljning.
– Allt är så moderniserat numera. Idag har man en maskin som kan göra allt och en människa som kör. Skördetröskorna har till och med GPS, säger Martin Olsson.

Dagens fråga

Missar du ofta att äta frukost?

Loading ... Loading ...
×