FOTO: Andreas Hillergren

Två bad avstängda efter nya tester

Förbudet gäller vid Scaniabadet och vid Sundspromenaden. Badvattnet bedöms som otjänligt och under natten kom avspärrningarna på plats. Proverna som ligger bakom det upprättade badförbudet togs den 31 juli.
– Med tanke på värmen, och eftersom det hålls två stora arrangemang i Malmö i helgen, en triathlontävling och Malmösimmet, tog vi beslutet att göra en omedelbar avspärrning när vi fick proverna klockan 21 på fredagskvällen, säger Jerker Nilsson, verksamhetschef på Cityjour Akutvård AB som sköter övervakningen av badstränderna.
Han har aldrig tidigare varit med om att någon badplats spärrats av så omgående efter ett provresultat. Det är bara drygt två veckor sedan Sundspromenadens bad var belagt med badförbud. Nu har alltså höga halter av tarmbakterier åter uppmätts på platsen. Denna gång har även badvattnet vid Scaniabadet bedömts vara otjänligt.
Det är halterna av intestinala enterokocker som ligger över de satta gränsvärdena. För att badvatten ska bedömas som otjänligt går gränsen vid 300cfu/100 ml.
– Vid Sundspromenaden låg halterna på 450 cfu/100 ml och vid Scaniabadet på 390 cfu/100 ml, säger Jerker Nilsson.
Även vid Barnviken har höga halter av tarmbakterier uppnåtts.
– Det är mer förståeligt, men det är näst intill ett mysterium att Sundspromenaden och Scaniabadet har så höga värden av bakterier, säger Jerker Nilsson.
I samband med det förra badförbudet infördes en ny provtagningsplats, vid Västra Hamnens inlopp. Resultaten från dessa tester visar att källan inte ligger vid hamninloppet.
– Om det sedan är fritidsbåtar som dumpar sin latrintank i närheten av badplatserna, eller vad det här beror på, det kan vi inte säga i nuläget, säger Jerker Nilsson.
För badsugna malmöbor finns andra möjligheter att ta ett dopp i helgen.
– Besök då istället något av Malmös andra tre fantastiska bad: Ribersborg, Klagshamn eller Sibbarp, råder Jerker Nilsson.
Symtom på att man kan ha fått i sig tarmbakterier är illamående, kräkningar och diarré.

Dagens fråga

Klagar du på kaffet på jobbet?

  • Nej (70%, 408 Röster)
  • Ja (30%, 175 Röster)

Antal röster: 583

Loading ... Loading ...
×