”Han som hade makten igår, har fortfarande makten idag”.

Ett hån mot det iranska folket!

Ofta vill västvärlden prata om ett Iran delat mellan ”reformister” och ”konservativa”. Det är på hög tid att göra upp med den bilden. I Ayatollornas Iran är det den andlige ledaren Ali Khamenei som har det sista ordet i landets politik, enligt landets konstitution kapitel 8, artikel 110. Presidenten agerar utifrån de riktlinjer och de ramar som Khamenei sätter upp. Således är det högst märkligt och bekymrande att nämna ”hopp” och ”förändringar” i samma mening som Iran när samma person som hade makten igår, den andlige ledaren, har makten idag.

Vidare har vi sett både ”reformister” och ”konservativa” vid makten. Sedan 1989 har två av Irans tre presidenter varit så kallade reformister; Rafsanjani och Khatami. Den tredje är den ökända Ahmadinejad. Inga förändringar syntes under några av dessa herrars styre vad det bekommer iranska folket. Avrättningar, tortyr och en massiv stöd till den internationella islamiska terrorismen har varit grundläggande hos samtliga tre. Skillnaden har varit att just när Khatami var president, var det inte läge för radikalism à la Ahmadinejad.

Med Rohani vid rodret har nu västvärlden ytterligare en gång fått en leende mullah som klär sig finare än vad Ahmadinejad gör, och det må även vara så att han efter order från den andliga ledaren intar en mjukare hållning mot västvärlden, men det iranska folket fortsätter att brinna i det helvete som skapades för dem 1979.

Närmare 50 miljoner iranier kunde rösta under fredagens val. Enligt regimen var det drygt 72 procent som deltog i valet. Trots att Teheran är experter på att manipulera statistik, köper jag för enkelhetens skull denna siffra, även om det förmodligen var betydligt färre som röstade. I den islamiska republiken Iran får man en stämpel i sina handlingar om man röstar, och kan inte en sådan stämpel uppvisas, blir det inga universitetsstudier eller jobb. Trots detta valde 28 procent av landets röstberättigade att bojkotta islamisternas ”val” och visade därmed sitt tydliga motstånd mot regimen.

Västvärlden borde lyssna till de miljoner iranier som tvingades till valurnorna och de närmare 14 miljoner iranier som var modiga nog att vägra rösta i fredagens charad. Vi har hört deras röst, har ni?


Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×