Rijal Mbamba

Laddade för Sommarlov

En grön dubbeldäckare står parkerad på en gräsmatta vid badet. Det är härifrån man kommer att sända direkt i Barnkanalen varje sommarmorgon med start 10 juni kl 09.00. I tre år har Sommarlov sänts från en båt i dockan i Västra hamnen i Malmö, men i sommar blir det alltså ändring.
– Det var dags att byta, säger Malin Olsson. Det är lättare att få kreativa idéer på en ny plats.

Dessutom började dockan bli lite väl trång, speciellt eftersom Sommarlov ibland har en publik på plats på omkring 2 000 personer. Årets fredagsartister är namn som Danny Saucedo, Oscar Zia och Robin Stjernberg och man kan förvänta sig stor publik.
– Säkerhetsmässigt är det här en bättre plats, säger Malin Olsson. Första året hade vi inte mer än 20-30 personer när Eric Saade var här, men sedan upptäckte folk att det var roligt med Sommarlov-inspelningarna och på slutet var det jättepackat med folk. Det blev tungt på bryggan.
Runtomkring bussen med trädäcket som ska fungera som scen finns det däremot gott om plats, både på gräsmattan och kullarna och soldäcket strax bredvid.

Malin Olsson, som varit programledare i Sommarlov i tre år och Kringlan Svensson, som varit med i två år, har redan blivit kändisar för barnpubliken. Något de båda säger sig gilla mycket, eftersom barn är hänsynsfulla och trevliga fans. Ny i gänget är Rijal Mbamba, som i och för sig också har kontakt med den yngre publiken. Radiokanalen Din gata, där han var programledare tidigare, når mest åldern 15-25 år.
– Jag har jobbat i två år på Din Gata i Malmö, berättar han, och jag är en helt vanlig kille med en ovanlig hobby. Det är intressant att flytta från radio till tv, skillnaden är att man syns och får ta hänsyn till kroppsspråket. Och så är det förstås skillnad eftersom man i radio gör allt själv, också kör tekniken, men här har man ett helt team bakom sig.

Att sända direkt med publik på plats är något Sommarlovsgänget gillar.
– Det gör sändningen bättre, man får reaktioner direkt på det man gör, säger Kringlan.
– Och man får hela tiden bevis på om det man gör funkar, säger Malin. Vi får också massor av tittarbrev och kommentarer, och det är så roligt och gör att man vill fortsätta.

Ramen runt Sommarlov är sig ganska lik i år.
– Vi har en tävlingsdag, en artistdag, Kringlans söndag och en dag när vi alla tre hittar på kul, säger Malin Olsson.

Som vanligt har Sommarlov också ett övergripande tema. I år handlar det om att dela med sig.
– Man kan dela med sig av kunskaper av många olika slag, säger Malin.
– Det är bra att kunna många saker, säger Rijal, och vi vill bredda tänkandet kring vad det är bra att kunna.

Tittarna ska kunna skicka in filmer på vad de vill dela med sig av och det kommer också att finnas barn på plats varje vecka som vill visa något de vill dela med tittarna.

Nytt för i år är också att det blir en hemlig gäst varje lördag.
– Någon vi verkligen inte vet om, säger Malin Olsson. Det står en låda med en person i och han eller hon får inte komma ut förrän vi gissat vem det är!

Badtemperaturen brukar också mätas i Sommarlov, genom att någon av de medverkande hoppar i vattnet.
– Men det är tre meter rakt ner där borta, säger Malin Olsson och pekar bort mot soldäcket.
– Fast i direktsändning vågar man mer, säger Kringlan och Rijal. Man fokuserar så på vad man ska göra att man glömmer att vara rädd. Man bara gör det.

×