Föreningen Skånska utskrivningsregementet tog sin uppgift på allvar när de medverkade på den historiska gudstjänsten i Östra Sallerup. Foto: Tobias karlsson

Fullsatt gudstjänst trots ösregn

Som Skånskan skrev häromdagen var gårdagens syfte i första hand att uppmärksamma minnet av den mångkunnige och originelle prästen Jöns Henriksson (1622-1689) som betydde mycket för Östra Sallerup en gång i tiden. Han lät även anlägga prästgårdsparken i byn som föreningen Hotspot Kölleröd nu kämpar för att restaurera.
Klockan 11 på söndagen höll prästen Jan-Olof Jansson en gudstjänst inspirerad av 1600-talet. Flertalet besökare hade tagit fasta på vad som gällde med sin klädsel. Däribland spelmannen Mats Jonsson från Kölleröd som skulle spela inne i kyrkan.
– På den tiden hade vi inte orglar i landsbygdskyrkorna. Då fick man antagligen använda spelmän, sade han.

På plats fanns också Skånska utskrivningsregementet under ledning av kapten Alf Prytz. Trots att regementet egentligen huserade under tidigt 1700-tal fick de vara med.
– Jag tycker det är ett väldigt trevligt arrangemang med en historisk gudstjänst. Det har vi bara varit med om en gång tidigare i Bohuslän, sade Alf Prytz.
Efter gudstjänsten blev det guidning i renässansparken och avtäckning av en minnesskylt.

Dagens fråga

Tycker du att årets Malmöfestival har varit bästa hitills?

Loading ... Loading ...
×