Eva Märta Granqvist
Margareta Stenström och Jesper Carlsson i 1600-talskläder. Foto: Moa Dahlin

Hyllar originell präst med 1600-talsdag

Föreningar som värnar Östra Sallerup och dess historia står bakom arrangemanget nu på söndag den 26 maj.
Syftet är i första hand att uppmärksamma minnet av den mångkunnige och originelle prästen Jöns Henriksson (1622-1689) som betydde mycket för Östra Sallerup en gång i tiden, och som även lät anlägga prästgårsparken enligt dåvarande renässansmode.
Ganska snart efter hans död fick parken växa igen, och så glömdes den bort genom århundradena.
Men det fanns något bra med att den övergavs tidigt. Till skillnad från många andra parker från tiden har den behållit sin ursprungliga plan istället för att bli omskapad efter modets växlingar.
– Ett restaureringsarbete pågår, men det är ett enormt arbete som kräver mycket pengar, berättar Eva Grip från Hotspot Kölleröd samt projektledare för 1600-talsdagen.
Lars Sjöstedt från Frosta Härads hembygdsförening berättar att det redan på 1990-talet påbörjades ett arbete där av trädgårdsarkeologen Katarina Frost, och nu står parken inför en ny upprustning.
Förhoppningen är att den ska kulturminesskyddas. Inte minst stenhyllningen till Karl XI:s minne anses ha kulturintresse. Varje bokstav är nio meter.
– Skåne hade blivit svenskt och det var en orolig tid. Hyllningen skulle sannolikt fungera som skydd för befolkningen.
Den visade att de stod på den svenske kungens sida, säger Eva Grip.
1600-tals dagen inleds kl 11 med en mässa i kyrkan med tidsenliga psalmer. Dessutom ska präst Jan-Olof Jansson läsa på 1600-talsspråk.
– Med lite träning går det, säger han, och tillägger att de på UB i Lund hittade den kyrkohandbok från 1614 som han läser ur.
Efter mässan avtäcks en skylt till minne av Jöns Henriksson.
-Varje halvtimme mellan klockan 12.30-15 visas sedan parken upp, det blir försäljning i kafét samtidigt som vi har besök av historiska föreningar i tidsenliga kläder.
– Danska drabanter till exempel liksom Caroliner som visar hur soldater levde, säger Eva Grip.

Dagens fråga

Tycker du att årets Malmöfestival har varit bästa hitills?

Loading ... Loading ...
×