Carmita Hägneryd
Tomas Ekström och EvaMärta Granqvist gör sig redo för Hjärtans Hjärna.
Kärleksfulla installationer i Björkhaga Trädgårdsgalleri.

Öppnar för skaparvecka

Kölleröd, Pärup och Östra Sallerup är några av de plastser som kommer att svämma över av kulturaktiviteter mellan den 1 och 12 maj. Basen för skaparveckan är Pärups bygdegård.
Bakom Hjärtans Hjärna står föreningen Kulturkrut, ett ideellt skaparkollektiv för konstnärer som arbetar för att föra ut sin egen och andras konst. De har alla en rejäl dos livserfarenhet med sig i bagaget och har hittat styrka hos varandra. Mottot är ?alla människors lika värde?.
– Vi vill visa vikten av att samarbeta med människor med olika bakgrund och förutsättningar och att man kan förenas över generationsgränserna, säger EvaMärta Granqvist i Kulturkrut
Från början var det meningen att skaparveckan skulle hållas i liten skala. Men fler och fler ideella krafter, föreningar och entreprenörer på landsbygden hörde av sig och ville vara med.
Totalt bjuds besökarna på ett 70-tal programpunkter. Vid trädgårdsgalleriet Björkhaga i Bessinge har t ex Sveriges första virkade lekpark spänts upp.
Psykisk hälsa och psykisk ohälsa är några av de frågor som besökarna får veta mer om under skaparveckan, förutom alla utställningar och föreläsningar som ordnas.
– Man kan säga att den psykiska hälsan går som en röd tråd genom hela arrangemanget. Nu är det dags att bryta tystnaden kring dessa frågor, fortsätter EvaMärta Granqvist.
Carmita Hägneryd föreläser om psykisk hälsa den 2 maj i Östra Sallerups församlingshem.
– Det kommer att handla om den psykiska hälsans verktygslåda, och hur man med enkla medel kan ta kontroll över sina tankar, säger Carmita Hägneryd, som är dbt-terapeut, föreläsare, mental tränare, hälsocoach och brandman.
Författaren och poeten Tomas Ekström är också engagerad i Hjärtans Hjärna. Han ordnar kurser i kreativt skrivande den 4 och 11 maj, och lovordar satsningen på en skaparvecka.
– Det är häftigt att det händer så mycket i detta lilla området. Jag och min fru flyttade hit från Malmö för några år sedan, och det var helt rätt. Jag är fortfarande förvånad över folks vänlighet och öppenhet, säger Tomas Ekström.

Dagens fråga

Missar du ofta att äta frukost?

Loading ... Loading ...
×